Издвајамо Србија

ОТКРИВЕНИ ДОКУМЕНТИ ЦИА О ТРЕПЧИ: Највећи рудник олова у Европи већ 70 година под будним оком САД!

Рудник Трепча оцењен је од стране ЦИА као највеће налазиште олова у Европи, процењено је да поседује преко 4 милиона тона чистог сребра, а интригантни детаљи откривају и бројна „сумњива лица“ у управи рудника

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) помно је бележила каквим рудним богатствима и природним ресурсима располаже Југославија. Осим комплетног пописа свих рудника на територији СФРЈ, ЦИА је пратила опште стање рударства и индустрије у земљи, а неким рудницима – као што је Трепча – посвећена је нарочита пажња.

Документ „РДП82-00457Р006300180015-1“ из новембра 1950. године открива да су Американци веома рано почели да проучавају српски рудник на Косову и Метохији. У обимном извештају који је направљен 2 године касније под шифром РДП80-00809А000700060523-3, капацитети Трепче већ су подробно испитани.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

ПРВИ СУСРЕТ С ТРЕПЧОМ

Извештај почиње општим запажањима о положају рудника и његовој физичкој величини, али веома брзо се прелази на детаљне описе капацитете, опреме и профилизацију људи који рудником руководе.

„Рудник олова, цинка и сребра ‘Трепча’ налази се близу Старог Трга, на око 7.5 километара североисточно од Звечана и топионице близу Звечана. Рудник се налази у кланцу између две планине које су голе и еродиране. Комуникација у овој области је екстремно тешка. Рудником управља генерални директор којег поставља и који је директно одговоран Генералном Директорату за тешке метале у Београду у Републици Србији“

Према изештају ЦИА, још 1950. године капацитет рудника је био 2.300 тона руде дневно, односно 59.000 тона месечно. „Ако би се радило у 3 смене од осам сати, 210 дана годишње, годишње би било могуће произвести 714.000 тона руде“.

 

Извор: Курир