Издвајамо Србија

ОВО ИМА САМО У СРБИЈИ: Кућа са окућницом за 1.000 евра (ВИДЕО)

За 5.000 евра се некада није могао купити ни ауто, сада можете купити целу кућу са окућницом. Који су разлози за продају по овако ниским ценама?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кућа са окућницом надомак Вршца за 3.000 евра!

Након добијања наследства унук је из града одлучио да дође на имање баке и деке да би се бавио пољопривредом. Након три године схватио је да не може да обезбеди егзистенцију.

Кућа се продаје испод цене, али ово није усамљен случај. На основу истраживања Српске академије науке и уметности, у 1.034 села има око 150.000 празних кућа.

Златица Стојановић из агенције за некретнине каже да куће у селима уопште нису актуелне, а њихове цене се крећу од 1.500 до 30.000 евра.

“Понуда је велика, а потражња никаква. То су куће у којима може да се живи, куће са окућницом а објашњава и шта се обично продаје уз кућу“, каже она.

Купаца готово и да нема, а и када се нађу, мотив им није производња. То су, како каже, углавном пензионери и углавном гледају да има ту река или канал, дакле купују кућу због уживања.

На кућама које се продају не постоје табле, а разлог је страх од крађа и провала.

Јужно од Саве и Дунава ситуација је још драстичнија, поједине куће у Расинском округу продавале су се и за 1.000 евра.

Златица каже да, иако је у понуди и пољопривредно земљиште, оно се јако мало продаје, јер га људи обично међусобно купују. Каже да је сада на цени и да се креће између 2.000 до чак 5.000 евра по јутру.

Поражавајуће је то што за једну кућу са баштом и њивом треба издвојити само једну месечну плату оних који су отишли у иностранство за бољим животом.

У Банату је неколико села у којима је изражен овај тренд, а у којим, опширније погледајте у видео-прилогу:

Извор: Б92