Занимљивости Издвајамо

ОВО ЈЕ ХЕРОЈ ИЗ БЕЛЕ ЦРКВЕ: Жена се гушила на крузеру, 500 људи скамењено гледало, а онда је наишао Сретко!

Сретко Благојевић (31), Србин из Беле Цркве који ради као конобар на великом крузеру који плови под заставом Малте, у размаку од само неколико дана спасио је два живота, и постао апсолутни херој.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Све је личило на један од многобројних сличних дана на крузеру: много људи и још више посла. Брод је пловио ка Дубаију када је једна гошћа из Енглеске изненада почела да се гуши.

– Изашао сам из кухиње са пуном тацном хране. Ишао сам ка столу, када сам одједном чуо звук гушења, као да неко покушава да дође до ваздуха. Окренуо сам се и видео људе који скамењено гледају у правцу жене која се гушила. Моментално сам бацио тацну с храном и потрчао ка њој. Лице јој је већ променило боју. Ни сам не знам шта ми је прошло кроз главу у том моменту, једноставно сам реаговао инстинктивно и применио Хајмлихов захват који ме је научила једна лекарка, док сам још био у Црној Гори где сам завршио обуку за спасиоца. Након неколико секунди, жена је поново почела да дише. Остатак хране сам извадио прстом, а боја у лицу јој је поново постала нормална – каже Сретко, који је добио епитет правог хероја међу гостима и колегама.

У тренутку када је туристкиња почела да се гуши, у сали за ручавање било је око 500 људи.

– Касније сам чуо да је жена астматичар и да је пре тога имала напад. Након што јој се стање стабилизовало, остао сам уз њу док нису дошли болничари, а онда сам се вратио на посао. Тек када су људи почели да ми честитају постао сам свестан да сам можда некоме спасио живот. Не сматрам себе херојем због тога, једноставно сам се нашао у право време на правом месту – скромно каже младић из Вршца, који је добио награду за радника месеца.

Поред тога што су његову храброст препознали руководиоци брода доделивши му ласкаво признање, Сретко је добио и писмо захвалнице од жене којој је спасао живот што му, како каже, свакако више значи од било које награде.

„Сретко, не знам како да ти се захвалим за помоћ коју си ми пружио у ресторану. Знам само да не могу да ти се захвалим довољно. Јако ми је драго што си освојио награду за радника месеца, јер си је и те како заслужио. Лин Робертс“, написала је пресрећна жена.

Ипак, младићу из Србије, којег најближи из милоште зову Миша, то није био први пут да некоме спасава живот. Штавише, само неколико дана раније пре него што је спасао Лин Робертс, и пре него што се упутио на брод, помогао је девојци која се запетљала у мрежу испод сплава у Црној Гори где је био на обуци. Ускочио је и спасао је од дављења.
Иначе, Сретку је љубав према бродовима пробудила најбоља другарица, која је дуго била на броду, а и брат који је пре њега радио на води, односно прво на једрењаку, а затим на теретном броду, где је и унапређен.

 

Фото: Фејсбук

Извор: Блиц/М.П.