Занимљивости Издвајамо

ОВО МОГУ САМО СРБИ! У овом аустралијском граду људи живе под земљом а СРБИ су и ту успели да направе ЦРКВУ (ВИДЕО)

Како би побегли од високих температура, које могу да досегну и 50 степени Целзијуса, становници рударског градића Кубер Педи у Аустралији уточиште су пронашли – под земљом. У њему живе људи многих националности, међу којима су и Срби.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На око 800 километара северно од Аделајда смештен је овај умногоме јединствени градић. У њему има око две хиљаде становника, а због поменутих „ненормалних“ временских услова већина њих живи под земљом.

Пре стотинак година, тачније 1915, градић је основан после богатих налазишта опала која су највећа на свету. Због тога га и зову светском престоницом овог минералоида.

На површини града се не налази готово ништа, осим неколико хотела и голф терена.

Дневне температуре често премашују 40 степени и из тог разлога су људи и саградили своје насеобине под земљом. У пространим пећинама и тунелима становници су себи изградили домове, ресторане, барове, цркве, неколико музеја, казино и, наравно, паб.

Најзанимљивије од свега јесте податак да се у Кубер Педију се под земљом налази и српска православна црква Светог Илије Пророка која је једина таква у свету.

Погледајте видео, који ће вам дочарати живот у овом необичном градићу

Њу су саградили Срби који овде живе заједно са припадницима још четрдесетак нација. Занимљиво је да је више од 60 одсто оригиналних становника овог чудног подземног града дошло управо са Балкана и то после Другог светског рата.

 

Извор: Ноизз.рс/Србија јавља