Занимљивости Издвајамо

ОВУ БИЉКУ МОРАТЕ ИМАТИ: Ако је унесете у кућу донеће вам срећу и новац

Ова прелепа биљка ће бити диван додатак сваком отвореном или затвореном простору, а може бити и диван поклон за сваку прилику јер се верује да доноси новац и позитивну енергију у сваки дом у који уђе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уколико тражите нешто егзотичнију варијанту, многи препоручују да у кућу унесете „дрво новца“, односно прелепу Црассулу арборесценс.

Црассула арборесценс се често назива и „сребрни жад“, „сребрни долар“ или „сребрно дрво новца“. Нешто је ређа од сродне врсте, под називом Црассула овата или „Дрво новца“, а одликује се сличним хабитусом и интересантно обојеним, сребрно-зеленим листовима који својим обликом подсећају на кованице.

Ова сукулентна биљка је пореклом из Северне Африке и расте као мање дрво или жбун препознатљивог изгледа и специфичног колорита. Користи се као украсна биљка у баштама, као и у ентеријеру као собна биљка. Расте у висину од 60 до 120 цм, мада у природи може да достигне и импресивну висину од 3 метра, као мање дрво. Цвета зими, са ситним белим или ружичастим цветовима звездастог облика који су скупљени у цвасти.

Попут Цлассуле овате, верује се да ова биљка доноси новац и позитивну енергију, па је чест украс многих приватних и пословних простора. Научници су у истраживањима утврдили да је ова биљка пуна стимулишућих састојака и етеричних уља која повећавају менталну и физичку будност човека и активирају његове умне и физичке способности.

Лако се гаји у кућним условима, слично као Црассула овата. Највише јој одговара светло и благо осунчано место у просторији, најбоље на осунчаној прозорској дасци. Можете да је изнесете на терасу или у башту када су услови повољни. Зими је не би требало држати на температури нижој од 12 степени, а током вегетационог период јој прија температура од 16 до 24 степена.

Извор:дневно.рс