Издвајамо Србија

ПЕТ ДАНА након исповести Марије Мали, надлежни не предузимају ништа против њеног бившег супруга

loading...

Пет дана нема реакција надлежних на исповест Марије Мали. Директорка Канцеларије за људска и мањинска права рекла је у Новом дану Н1 телевизије да наводи Марије Мали треба да се испитају уз констатацију да су и други губили старатељство, али да се нису обраћали јавности.

Бивша супруга градоначелника Београда, проговорила је о аферама некадашњег мужа за портал КРИК указујући на судски поступак којим је изгубила старатељство над троје деце.

На листи институција без реакције на наводе бивше жене првог човека престонице је и Канцеларије за људска и мањинска права. Уместо одговарајућим поступком, директорка тог владиног тела реаговала је питањем: колико је функционалан родитељ који попут Марије Мали своју децу експонира јавности? Наиме, Сузана Пауновић сумња да је потез некадашње супруге градоначеника Београда – глас очаја.

„Не верујем да је толико очајна. Не верујем зато што видим из изјава које она даје овде више ставља један политички контекст и неке друге околности него оно што јесте интерес деце“, рекла је Пауновић.

На констатације новинарке Н1 да је бивша супруга Малог рекла да је повод да се обрати медијима то што више не зна коме да се обрати пошто је држава није заштитила, Пауновић је рекла:

„Па, знате како. Постоји велики број породица у којима је поверавање урађено према процени Центра за социјални рад и донета одлука од стране суда у интересу деце, па се ти родитељи нису обраћали на овакав начин и тражили заштиту од јавности“.

Овакво релативизовање изјаве бивше жене градоначелника престонице је скандалозно тврди Сњежана Миливојевић. Професорка јавног мњења Факултета политичких наука подсећа: зна се шта је мандат Канцеларије за људска и мањинска права и мисли да би то владино тело требало да на случај Мали реагује.

„Ако постоји и најмања сумња, а ми живимо у земљи у којој постоје велике сумње око тога да је овде реч и о породичном насиљу и о једном нерегуларном процесу одузимања деце због које било који грађанин или грађанка земље морају тако да се обраћају на разне адресе, ми смо у том интервјуу чули да је она била у контакту и са премијером око тога. Мени је то деловало прилично уверљиво да неко користи своју политичку позицију да би извршио притисак у једном суском спору који се односи на његове приватне ствари“, каже Миливојевић.

Ако буде притужбе, Канцеларија ће реаговати тврди директорка тог владиног тела и верује: све ће испитати министарство социјалне политике које иначе врши надзор над Центрима за социјални рад. Правници данима подсећају да би исповест Марије Мали требало да испита и тужилаштво.

 

Извор: Адам Сантовац, Н1

Loading...
loading...
loading...