Издвајамо Србија

ПОНОС СРПСКЕ ВОЈНЕ ИНДУСТРИЈЕ: Ево како изгледа ЛАЗАР 3(ВИДЕО)

Оклопно возило Лазар је понос српске војне индустрије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Штанд Југоимпорт СДПР-а надмашио је досадашња издања и по величини и по броју и значају експоната, на Међународном сајму наоружања ИДЕX 2017, који се одржава у Абу Дабију.
Производ који је изазвао велику пажњу је оклопно возило „Лазар“. Представљамо вам његове карактеристике.

Лазар 3 је ново оклопно чудо из компаније „ЈУГОИМПОРТ СДПР“ које полако али сигурно осваја домаћу и инострану наменску индустрију.

У питању је вишенаменско оклопно борбено возило за различите апликације и мисије.

Лазар 3 је точкаш и свих осам точкова су монтирани на независном вешању и обезбеђују висок степен мобилности возила. Све осовине су погонске док су прве две управљачке.

Возило поседује високо софистицирану, модуларну балистичку заштиту. Оклопно тело је израђено од панцирног челика и обезбеђује могућност уградње спалл линер-а, за заштиту од крхотина.

Примењена балистичка заштита даје могућност адаптације нивоа заштите до нивоа специфичних потреба корисника. Обезбеђена је могућност примене најсавременијих технологија у области балистичке заштите током целокупног животног века возила. Основа возила обезбеђује два нивоа заштите од мина.

Простор возача и командира је лоциран у предњем делу возила. Возило поседује бочна врата која служе за улазак и излазак возача и командира. И возач и командир имају поклопац изнад својих простора.

Возило је опремљено са по три перископа за возача и командира. Седиште возача се подешава у вертикалном и хоризонталном правцу, тако да одговара ергономским захтевима свих возача. Простор посаде се налази у задњем делу возила и обезбеђује довољан простор за различите задатке. Приступ овом делу возила је могућ кроз задњу рампу, два врата у оквиру рампе или кроз велике отворе на крову возила.

Број чланова посаде зависи од мисије и наоружања којим је возило опремљено. Када возило има ДУБС број чланова посаде је 12 (командир, возач, нишанџија + 9 војника). У случају уградње куполе број чланова посаде се смањује за један (командир, возач, нишанџија + 8 војника).

Возило може бити опремљено различитим врстама наоружања, почев од ДУБС-а 12.7 мм до куполе са топом 30 мм, а ту је и даљински управљива борбена станица са митраљезом 12.7 мм М15. Обе варијације се могу видети на снимку – Лазар 3 који није маскирни је наоружан топом од 30мм.

Даљински управљива борбена станица (ДУБС) са митраљезом 12,7 мм М15 је намењена првенствено за гађање циљева на земљи (лако оклопљена возила, логистичка возила, командна места и непријатељска жива сила), као и циљева у ваздуху (лаки нисколетећи авиони, хеликоптери и беспилотне летелице) и то на ефикасним дометима до 2000 м.

Извор:СрбијаДанас.цом/Н.М.