loading...
Србија

Потез очајника! Ево шта је тражио Харадинај!

Фото: Јутјуб

ПРИШТИНА – Рамуш Харадинај, лидер бивше ОВК, ког Србија тражи због ратних злочина на Косову и Метохији 1998-1999, затражио је да због њега Приштина уведе реципрочне мере Београду.

“Они имају потернице, па би требало и ми. Вучић испуњава критеријуме да се за њим изда потерница. Дачић, такође”, рекао је Харадинај, преноси приштински РТВ21.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Ссвајцарске и Француске по Интерполовој потерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење. Он је недељу дана касније пуштен да одлуку суда о захтеву Србије за екстрадицију чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Истрага против Харадинаја у Србији је покренута 2004. године, а недавно је проширена новим оптужбама и новим доказима који су прослеђени суду у Колмару.

Потерница је издата, како је Београд саопштио, јер је реч о сумњи на дела која нису била предмет суђења пред Хашким трибуналом.Харадинају је суђено у Хашком трибуналу за ратне злочине на КИМ, али је 2012. ослобођен свих оптужби.

Апелациони суд у француском граду Колмару најавио је да ће 2. марта саопштити одлуку о захеву Србије за изручење Харадинаја.

 

Извор: Tanjug

loading...