Издвајамо Србија

Преокрет око роминга у Европи: Остајемо на повољним разговорима са само 3 земље

Споразум између Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније се спроводи од јула 2015. године, у складу са дефинисаном динамиком и уз заједничко квартално праћење резултата

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Корисници српских мобилних оператора и даље ће плаћати знатне трошкове роминга приликом путовања у иностранство.

Најављено укидање роминга од 15. јуна односи се искључиво на држављане Европске уније. Ако је за утеху – и они ће приликом доласка у Србију плаћати више трошкове роминга када буду контактирали са својима пријатељима у државама ЕУ.

– Тренутно не постоји могућност укидања роминга за кориснике српких оператера мобилне телефоније у ЕУ, упркос заједничкој иницијативи земаља кандидата за чланство у ЕУ покренутој пре неколико година. Ово је, укратко, одговор надлежне државне агенције на питање да ли овдашњи корисници могу да се надају укидању трошкова роминга.

Регулаторна агенција за електронске комуникације – РАТЕЛ, подсећа да Србија има склопљен споразум са суседним државама о нижим ценама роиминг у региону

– Споразум између Србије, БиХ, Црне Горе и Македоније се спроводи од јула 2015. године, у складу са дефинисаном динамиком и уз заједничко квартално праћење резултата – кажу у РАТЕЛУ за Новости и додају:

– Наредно снижење цена је превиђено за 1. јул ове године. Не можемо ништа да кажемо о даљим снижењима цена роминга, али РАТЕЛ, као и остали регионални регулатори, прати како се ова област регулише у ЕУ.

Према Одлуци која прати споразум, утврђене су максималне цене које оператери могу да наплаћују у регионалном ромингу. Тако је цена одлазног минута у ромингу у региону тренутно највише 24 цента, а долазног седам. Од почетка јула, цене ће бити снижене на 19 центи за одлазне позиве, а пет на долазне. На све ове цене треба додати и ПДВ од 20 одсто.
Цена интернета у региону је уједначена на 45 центи за мегабајт, а од јула ће бити упола ниже – 20 центи по мегабајту плус ПДВ.

СМС поруке ће са садашњих осам пасти на највише шест центи плус ПДВ.

Извор:Телеграф.рс / Новости.рс