Србија

РАЗОТКРИВЕН! Месић добио новац да би лобирао против Срба!

Право пријатељство се не купује, већ стиче новцем – то је идеја водиља бившег хрватског председника Стјепана Месића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Њега је, како “Блиц” сазнаје и доказује фотографијом са тајне вечера, у чији смо посед дошли, косовски милионер Беџет Пацоли дебело платио како би се јавно заложио за слободу лидера ОВК Рамуша Хардинаја.

Месић је посетио прошле недеље Приштину када је “озваничио” пријатељство са Харадинајем, баш у предвечерје одлуке Апелационог суда у француском граду Калмару, који би у четвртак требало да се изјасни поводом захтева Србије за изручење лидера ОВК, због стравичних ратних злочина на Косову и Метохији.

Бивши председник Хрватске и СФРЈ је рекао да се у Хрватској са пажњом прате дешавања после Харадинајевог хапшења.

– Упознат сам са свим детаљима након хапшења мог пријатеља Рамуша Харадинаја, за кога се надам да ће се ускоро наћи на слободи – рекао је Месић, који је разговарао са косовским премијером Исом Мустафом и састао се са руководством Алијансе за будућност Косова чији је лидер Харадинај.

Да је Месић постао прави албански лобиста доказ је и фотографија до које је “Блиц” дошао, а на којој вечера са косовским мултимилионером Беџетом Пацолијем. Реч је о човеку који не жали новац ни везе како би Харадинаја видео на слободи, о чему смо писали у неколико наврата. Није тајна да Албанци вишеструко награђују новцем сваког ко заступа њихове интересе у свету па је тако јасно да је Месић за изливе пријатељства са Харадинајем добио дебелу Пацолијеву напојницу.

Пацоли, који већ деценијама у јавности фигурира као најбогатији Албанац, своје богатство ставио је у функцију Харадинајеве слободе, тако је малтене први објавио на свом Фејсбук профилу да је Харадинај пуштен да се брани са слободе. Као следеће кораке најавио је залагање (читај плаћање) за укидање Интерполове потернице и враћање Харадинаја на Косово.

Политички аналитичар Бранко Радун слаже се да бивши хрватски председник делује као прави албански лобиста.

– Месић је био познат по проалбанским изјавама још почетком деведесетих година, за време владавине Фрање Туђмана, али и касније. Очигледно да постоји традиционално, вишедеценијско стратешко партнерство Албанаца и Хрвата који имају Србију као заједничког непријатеља – наглашава Радун.

Харадинај је ухапшен 4. јануара на граници Швајцарске и Француске по српској потерници, а Србија је потом упутила Француској захтев за његово изручење. Лидер ОВК је недељу дана касније пуштен да одлуку суда чека на слободи, али му је одузет пасош и забрањено да напушта територију Француске.

Одлука француског суда у четвртак

Апелациони суд у француском граду Колмару ће у четвртак саопштити одлуку поводом захтева Србије за изручење Рамуша Харадинаја због сумње да је извршио ратне злочине на Косову и Метохији. Могуће су три опције: да суд наложи прикупљање додатних информација и затражи даље разматрање, да изручи Харадинаја Србији или га пусти у потпуности на слободу.

 

Извор: Blic.rs