Србија

Рушење зида параван за напад РОСУ на север!

Албанци одмах после краха дијалога у Бриселу спремили план за обрачун са косовским Србима. Вучић: Договоре су кршили за минут, рекли су нам: „Тишина, нема приче о ЗСО“. Коцијанчич: Неизвестан наставак преговора
ПОД маском рушења 80 сантиметара зида код моста на Ибру Албанци су хтели на север да пошаљу специјалце РОСУ у Косовску Митровицу, изазову реакцију Срба и практично добију алиби за напад на наш народ на северу покрајине.

Ово је, како „Новости“ сазнају, био паклени план Тачијеве власти, који је активиран одмах пошто су пропали последњи разговори у Бриселу на којем је албански тим уз прећутну сагласност „посредника“ из ЕУ минирао сваки договор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Да апсурд буде већи, преносе наши извори, наша делегација, предвођена председником Томиславом Николићем и премијером Александром Вучићем, пристала је чак да спорни бедем, који је иначе и постављен по договору, уклоне сами Срби, али су то Албанци одбили инсистирајући да то учине они?!

И не само то, у мучној бриселској ноћи, Федерика Могерини гурнула је у страну разговор о Заједници српских општина, иако је она по слову Сопоразума требало да буде формирана пре више од годину дана.

Премијер Александар Вучић јуче је до краја оголио последња драматична дешавања у кабинету шефице европске дипломатије.

– Теме дијалога мењане су у ходу, споразуми су рушени буквално минут након што су постигнути. Речено нам је: „Тишина, нема разговора о ЗСО“ – огорчено је говорио председник Владе и у даху наставио:

– Тражили су да се реши и зид код моста на Ибру. Постигли смо договор и прихватили решење, само да нам кажу како ће то да буде дизајнирано. И када смо прихватили све што се од нас тражило, после консултација са Србима из Митровице, онда су нам рекли: „Заборавите, нисмо разговарали“. Заиста не знам шта они уопште хоће од Србије?

Српски државни врх очекује да Брисел коначно отвори карте и каже ко је крив за кршење договора и рушење дијалога у Београду. Из седишта ЕУ, међутим, и даље само стижу дипломатски увијене поруке да „сви треба да смире реторику и да не дају запаљиве изјаве“:

– Нико из ЕУ нема храбрости да каже да је кривица за кршење договора на Приштини. Нико из ЕУ не може да каже да сам слагао иједно слово. Нек се бар ЕУ на 15 минута држи онога што предложе, кад већ упозоравају друге на непоштовање договореног. Нисам ништа запалио, напротив, гледао сам да смирујем оно што су други запалили.

Београд је, и поред свега, за наставак дијалога, али је он у овом тренутку неизвестан:

– У овом стадијуму, није познато када ће бити одржана следећа рунда – рекла је за „Новости“ Маја Коцијанчич, портпарол високе представнице ЕУ.

Вучић је оценио да Србији најмање одговара евентуални прекид дијалога и било каква криза, јер постиже успехе у економији. Да је Србија за наставак дијалога и очување безбедности грађана и стабилност региона, јуче је поручио и председник Томислав Николић.

И министар за рад Александар Вулин, који се јуче срео са европским комесаром за проширење Јоханесом Ханом, затражио је од Европске комисије да јасно каже ко крши договоре и дијалог у Бриселу. Он је Хану пренео забринутост Београда за судбину Срба на КиМ.

Након кризе и напетости која је у четвртак била присутна на северу Космета, стање у подељеном граду на Ибру јуче се делимично нормализовало. У близини главног моста и зида који је готово два месеца камен спотицања у односима Београда и Приштине није било масовног окупљања и протеста.

Игор Бечић, председник Одбора за контролу служби безбедности Скупштине Србије, оценио је да актуелна дешавања на КиМ усложњавају безбедносну ситуацију и захтевају повећани степен ангажовања и сарадњу свих служби безбедности, које пажљиво прате ситуацију.

Тензије у покрајини засад се не преливају ни на југ Србије. Шеф Координационог тела Владе Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа Зоран Станковић оценио је да је безбедносна ситуација у тим општинама стабилна и да нема назнака њеног погоршања.

Дешавања на КиМ јуче су била тема којом се бавила и опозиција. Демократе су позвале Николића и Вучића да смире тензије око Косова, док лидер ЛДП Чедомир Јовановић тражи да се дијалог с косовским Албанцима настави „без калкулисања“.

ШЕТАЋЕМО ЖАНДАРМЕ У ИНАТ

Премијер Вучић ни јуче није желео да именује амбасадоре који су се занимали за покрете српске жандармерије:

– То да нам неко одређује да ли ће наше јединице да буду у Краљеву или Крагујевцу – нека забораве. И то ћу да им понављам док ме не смене. Србија је независна земља, то нека одређују негде другде. Има сада сваке недеље да премештамо своје снаге. Небојша, јеси ме чуо? – рекао је Вучић, окренувши се ка министру унутрашњих послова, током обраћања медијима након сусрета са црногорским премијером Душком Марковићем.

СТОЛТЕНБЕРГ: СМИРИТЕ СЕ

Главна порука свима је да се смире и да не повећавају тензије – поручио је јуче у Приштини генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг. Он је, након одвојених састанака са косовским премијером и председником Исом Мустафом, Хашимом Тачијем и политичким представницима Срба на Косову, позвао Београд и Приштину на дијалог и примену споразума постигнутих у Бриселу.

Мустафа је нашу страну оптужио за провокације. Он тврди да су Срби на Косову безбедни.

Извор: Novosti.rs