Издвајамо Свет

РУСКИ ИСТОРИЧАР НИКИТА БОНДАРЕВ ОТКРИВА: Ово је права истина о милионима наводно силованих Српкиња од стране Руса!

Ниједан рат не може да прође без ексцеса. Нико није чуо за рат без пљачкања и насиља. Срби често пореде понашање немачких и совјетских војника током Другог светског рата. Да ли су и колико жена силовали Руси у Србији?

– Јасно је да ниједан рат у принципу не може да прође без икаквих ексцеса. Нема ратова без пљачкања и насиља – сматра Никита Бондарев

– Немци су радили онакве ствари какве се, на пример, описују у стиховима Десанке Максимовић “Крвава бајка”? То је реторичко и етичко питање – пише за Недељник Никита Бондарев, руководилац групе за балканске земље Руског института за стратешка истраживања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Резултат Другог светског рата у Србији се различито тумачи. Како каже Никита Бондарев, једни га схватају као ослобођење Србије од нацизма, а други сматрају да је то била комунистичка окупација и да је Југославија упропастила српску националну државу и довела Србију до садашњег стања.

После Титове и Стаљинове свађе почеле су да се штампају измишљотине о томе да су “руски ослободиоци” силовали милионе Српкиња од 9 до 90 година.

– Немци су се можда, у целини гледано, неко време понашали релативно културно, али ко каже да немачки војници нису пљачкали и силовали – тај безочно лаже. Немци су при томе били размештени на територији Србије, добро су били опскрбљени свим што је потребно за свакодневни живот. А несрећни руски војници, пре него што ће доћи у Србију, прошли су целу територију СССР-а коју су ослобађали, Румунију и Бугарску – пише Бондарев.

Када су се СССР и Југославија помирили, сва пропаганда, до тада усађивана људима и све књиге су без сувишне буке повучене из библиотека.

Али, то је људима ипак остало у сећању. Чињеница, међутим, да све измишљотине никада нису биле оповргнуте како доликује управо је плодно тло за гласине и масовно сујеверје.

– У Немачкој је, наравно, све било другачије него на Балкану. Када су наши стигли до Немачке, многи су имали жељу да се лично освете за своје најближе, за сав онај ужас који су видели ослобађајући своју отаџбину од нациста. Проценат пљачкања и силовања откако је совјетска армија ушла у Аустрију, па чак и у Мађарску, приметно је порастао – пише Никита Бондарев.

Али, према његовим речима, све то нису никакви милиони, него десетине случајева. У Србији и Бугарској је било неких појединачних случајева.

Извор: Недељник