Русија

РУСКИ МЕДИЈИ ТВРДЕ: Николић има подршку Русије!

Московски дневник Комерсант пише да кандидатура Александра Вучића за председника Србије озбиљно омета планове Томислава Николића.

Додаје се и да је актуелни председник Србије рачунао на поновни избор, имајући подршку Русије.

Лист пише да је одлука Српске напредне странке да подржи кандидатуру Вучића била очекивана, јер је најутицанији политичар у Србији.

Одлука да промени премијерско место за председничко, које има мање овлашћења, изузимајући можда само у спољној политици, може да значи да Вучић намерава да управо ту сферу учини приоритетнијом за себе.

– Вучић може да држи сферу спољне политике под својом контролом, избегавајући садашње колизије у највишем руководству државе – оцењује Комерсант.

Лист додаје да је за Вучића то важно и зато што се главним проруским политичарем сматрао Николић, који није скривао своју жељу да добије и други мандат.

У случају да Вучић постане председник, биће веома важно ко ће бити наредни премијер, јер ће нови председник покушати да очува контролу над владом, пише лист.

Дневник додаје да су београдски медији писали да би то могао бити садашњи министар спољних послова Ивица Дачић, што би, као оцењује руски дневник, била својеврсна компензација Москви за одлазак садашњег председника Николића, пошто се Дачић сматра ништа мање проруским политичарем од њега.

 

Извор: Vestionline