Србија

ШЕШЕЉ О НИКОЛИЋЕВОЈ КАНДИДАТУРИ: Тома је одлично обављао своју функцију јер се у њу није ни мешао

Фото: Јутјуб
Лидер Српске радикалне странке Војислав Шешељ поздравио је данас кандидатуру Томислава Николића за шефа државе, јер како је навео, то доноси два позитивна аспекта – онемогућује победу Александра Вучића у 1. кругу и окончава Николићеву политичку каријеру, а њега враћа „на сметлиште историје“.
„Вероватно неће Николић бити макнут у потпуности, вртеће се ту као Вук Драшковић или Чедомир Јовановић, али неће више бити важан политички фактор. Он ниједан закон није вратио на политичко гласање, на следећим изборима иде испод цензуса. Он је своју функцију одлично обављао, јер се у њу није ни мешао. Ја га познајем од 1990. године, он је некад био сасвим другачији, скромност је важна у свим сферама, а поготово у политици, а то је пукло код њега кад се дочепао првих великих пара, па његова породица осетила моћ. То је учинио и са СРС кад је хтео да је преотме и уништи и прода њену идеологију за новац. Добио је новац од Станка Суботића, дао му је за кампању милион евра, то је он ставио у свој џеп, а странку задужио, па новац од Мила Ђукановића, Мишковића, Бека и других“, оптужује лидер радикала.
Он сматра и да Николић никада није био руски човек, већ је то, како је рекао, „велика заблуда и прљава подвала“.

„Убеђен сам да се Русија у српску председничку кампању неће мешати. Да је он руски човек, бар једном би рекао да је Крим део Русије. Он само с времена на време каже да је русофил, јер хоће и мало тамо да штрпне, а то да је руски човек никад на делу није доказао. Па Вучић који седи на 2 столице се чешће састајао са Путином него Николић. Русији одговара да на челу буде искрени српски патриота и искрени русофил, а то је једино Српска радикална странка. Николић је од Вучића тражио и место премијера, и председника странке, и председничку резиденцију, јер је то нарочито важно његовој Драгици“, прича Шешељ за Пинк и додаје да је Вучић одувек Николића посматрао као интелектуално и образовно нижег од себе.

Вучић је тај који је на терену напорним радом стварао СНС, Николић је лежеран. Не могу да кажем да је он глуп човек, напротив, није образован, али јесте натпросечно интелигентан, уме понешто добро некад и да напише, али то је све. Он се сада прешао, мислио је да ће његова одлука толико да узнемири и уплаши Вучића да ће он одмах да му испуни захтеве, а Вучић то не сме ако не жели да изгуби власт. Вучић је замислио да постане председник, али и да настави да контролише Владу. Поставиће за премијера неког свог човека из странке, ја типујем на Николу Селаковића, јер је најмање компромитован. Дачића неће поставити сигурно. Очекујем да ће Вучић остати чврст, да ће га напредњаци данас једногласно подржати, а да ће Николић онда сам да се кандидује или да подржи Вука Јеремића који ће да га придобије својим новцем. У 2. круг идемо Александар Вучић и ја, другачији сценарио није могућ. Па неће ваљда Јанковић или Јеремић бити бољи од мене? Ако се то деси, бићу веома тужан и жалостан“, прича кроз осмех председник СРС.
Он се за крај осврнуо и на своју позицију према Хашком трибуналу, истакавши да када би хтели да преиначе пресуду у његовом случају, морају да понове суђење.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Био би скандал када би се играли. Они су успорени механизам, али бих избором за председника републике то дефинитивно скинуо са дневног реда“, закључује Шешељ.

Извор: Kurir.rs