Издвајамо Србија

ШЕШЕЉ послао одговор на жалбу тужилаштва у Хагу: Ево шта пише у жалби

Лидер СРС Војислав Шешељ предложио је данас Жалбеном већу Хашког трибунала да не усвоји ниједан од жалбених предлога хашког тужилаштва, те да потврди првосепену пресуду којом је 31. марта прошле године одлобођен свих оптужби за ратне злочине у Хрватској и БИХ током ратних сукоба, као и за протеривање Хрвата из Војводине

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У свом одговору на жалбу тужилаштва, који је данас објавио трибунал, Шешељ је детаљно образложио зашто наводе тужилаштва сматра неадекватним и неоснованим и зашто жалбено веће не би требало их усвоји.

Тужилаштво је у својој жалби из августа прошле године указивало на, пропусте коју је по њему учинила већина чланова судског већа које је изрекло Шешељу ослобађајућу пресуду и предлажило Жалбеном већу да преиначи одлуку и да га прогласи кривим и осуди.

Као алтернативу преиначењу ослобађајуће пресуде у осуђујућу, тужилаштво је Жалбеном већу предложило да наложи понављање суђења.

У Шешељевом одговору на жалбу, који је написан на 115 страна, истиче да се он противи правом леку тужилаштва, те да би свако даље „поступање у случају Шешељ представљало силовање правде“.

Такође се наводи да је овај поднесак – одговор на жалбу тужиаштва, његово последње одбраћање Хашком трибуналу, те да он не жели да више на било који начин учествује у поступцима пред њим.

„Професор Војислав Шешељ се никада неће више добровољно вратити у Хашки трибунал, зато што је скоро 12 година провео у притвору и био на располагању Хашком трибуналу. Тужилаштво није доказало његову кривицу зато што је нема, што је Шешељ и доказао“, наводи се поред осталог у жалби.

Такође је указано да Шешељ нема намеру да долази у Хаг ни на евентулано изрицање жалбене пресуде.

Шешељ се током поступка пред Трубуналом бранио сам, без адвоката или „пријатеља суда“.

Тужилаштво је у својој жалби од 100 страна уз додатне анексе поред осталог жалбеном већу указало да је првостепено веће судије Жан Клод Антоанетија погрешно утврдило чињенично стање јер није закључило да Шешељеви говори представљају физичко извршење прогона, депортације и присилног премештања.

То је, како је навело тужлаштво, детаљно објашњено у жалби.

Тужилаштво сматра да је првостепено веће није донело исправну одлуку, јер није дало ваљане разлоге за своје закључке, није уважило агрументе и доказе тужилаштва, и зато јер је погрешно ценило чињенично стање утврђено током суђења.

Судско веће Хашког трибунала на челу са судијом Жан Клод Антоанетијем изрекло је 31. марта ослобађућу пресуду лидеру Српске радикалне странке по свих девет тачака оптужнице, која га терети да је говором мржње подстицао и подржавао ратне злочине у Хрватској и Босни и Херцеговини током ратних сукоба и протеривање Хрвата из Војводине.

Већина чланова већа (судије Анетоанети и Мандиаје Нианг) уз супротно мишљење судије Флавије Латанци, закључила је да Шешељ није крив ни по једној од девет тачака оптужнице.

Латанци је била супротног мишљења по осам тачака оптужнице, док је по једној тачки Шешељ ослобођен једногласно.

Тужилаштво је иначе пре изрицања пресуде, за њега тражило казну од 28 година.

Извор:Танјуг