Србија

Шешељ: „Тома нек се врати у Бајчетину, а Вучић…“

Питање је када ће и да ли ће нови амерички председник Доналд Трамп стићи да се бави Балканом и српским питањем. Србија треба што више да се приближи Русији како би она наше интересе штитила као своје сопствене, изјавио је за Спутњик председнички кандидат Српске радикалне странке Војислав Шешељ.

Јесте ли спремни за изборе и како процењујете своје шансе?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Ужелео сам се председничке кампање. Владајућа странка не може ни по једном озбиљном питању са нама да изађе на крај.

Имате ли слоган и како ћете приволети бираче који никада нису гласали за вас да вам укажу поверење?

– Слоган ми је „Најбољег за председника“ па нека народ каже ко је најбољи.

Очекујете ли и расписивање ванредних парламентарних избора и колико би они у овом тренутку ишли на руку радикалима?

– Могуће је да их буде, али није много вероватно. Нама би одговарало расписивање и ванредних парламентарних избора, верујем да бисмо ми више него удвостручили број посланика. Гласање за парламент не прижељкују остале опозиционе странке, социјалисти се тога много боје, а ни напредњацима није свеједно јер је дошло до напрслина у њиховим редовима. На пример, случај Веље Илића или оног који ће тек букнути – случај Вука Драшковића. Њему је Александар Вучић поклонио три посланичка места без икаквог разлога али сада због тога може да има главобољу.

Да ли бисте ви као председник државе могли добро да сарађујете са премијером Вучићем?

– Ја мислим да бих. Можда би било неких директних трзавица у прво време, али ја бих се стриктно држао својих уставних надлежности и Вучић би томе морао да се прилагоди. То би за Србију било добро. Не ваља за Србију да Вучић буде искључиви носилац укупне извршне власти, да све буде у његовим рукама.

Шта мислите о осталим потенцијалним председничким кандидатима?

– Сматрам да постоје четири озбиљна кандидата – неко из редова напредњака, Вук Јеремић, Саша Јанковић и ја. Остали су маргинални. Неке ће и сам Вучић да подстакне да се кандидују како би мало помутио политичку сцену.

Кога видите у другом кругу?

Ако Томислав Николић буде кандидат СНС, могуће је да он не дође ни до другог круга. У том случају, могу у другом кругу да будем са Јеремићем, а ако се Вучић кандидује, онда ће то бити тешка борба, то признајем јавно. Он је за мене најтежи противкандидат, јер још има високу популарност. Све ишчекујем када ће то кренути низбрдо и већ јесте кренуло али није довољно да бисмо ми превагнули. Јеремић је западњачки кандидат, велики новац прима од Катара. Саша Јанковић је такође западњачки играч. Не знам да ли ће они заиста кренути као два одвојена кандидата или ће се договорити да се у одсудном моменту Саша Јанковић повуче и подржи Јеремића, јер је у њега уложен велики новац. Он је већ потрошио два милиона евра на пропаганду на интернету, на друштвеним мрежама.

Очекујете ли да вас подржи неко из опозиције ако се домогнете другог круга?

– Подршку других опозиционих кандидата не очекујем у другом кругу јер подршка малих странака не значи ништа. Није наш народ блесав, нису људи овце да гласају у првом кругу за једнога, тај није прошао и сада ће они њега да слушају за кога да гласају. То у Србији не пролази. Ако уђем у други круг са Вучићем, мораћемо да имамо директни ТВ дуел, а ја још ниједан нисам изгубио.

Да ли сте могли да претпоставите да ће се неки ваши некадашњи саборци одрећи идеологије странке која постоји од 1991?

– Подлегли су искушењу да дођу на власт и одрекли су се идеологије коју су деценијама заступали са мном и кренули другим путем. Мислили су да ће направити мало уступака, али Запад тражи све више и више. Запад је жртвовао Бориса Тадића, као исцеђен лимун га бацио на сметлиште историје, и отворио врата Николићу и Вучићу. На Николића нико више не рачуна али је Вучић на великим мукама. Са једне стране притиска га Запад, а са друге мора да развија пријатељство са Русијом и седи на две столице. А не може се тако вечито, јер и Русија може једног дана да изгуби стрпљење.

Можда ће се то променити доласком Трампа на власт?

– Питање је када ће и да ли ће Трамп стићи да се бави Балканом и српским питањем. Србија треба што више да се приближи Русији да би она наше интересе штитила као своје сопствене. Треба нам већи степен интеграције са Русијом него што то има и Белорусија. Довољно нам је да сачувамо државни индивидуалитет, место у УН, државне симболе, Владу, а спољну политику и одбрану треба потпуно интегрисати са Русијом.

Шта бисте конкретно саветовали председнику и премијеру?

– Председнику Србије немам шта да саветујем – да што пре дигне руке од свега, да се врати у Бајчетину, да пече ракију, да је пије да би заборавио у какву се каљугу увалио. Што се Вучића тиче, њему бих саветовао да не попушта ни у чему, али се бојим да ме неће послушати.

Извор: rs.sputniknews.com/Vestionline