Издвајамо Свет

ШОКАНТАН ЗАОКРЕТ: Чланице НАТО-а више верују Путину него Америци!

ЛОНДОН – Председник Русије Владимир Путин ужива далеко веће поверење од Америке, чак и у појединим државама чланицама Северноатлантске алијансе (НАТО)!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У истраживању које је спровео Галуп наводи се да већина житеља у четири државе НАТО верује да ће их пре заштити Русија него Америка у случају да буду нападнуте. Алармантни резултати истраживања довољно показују промене у перцепцији улоге Америке у глобалној безбедности.

Истраживање је спроведено између октобра и децембра и у њему је анкетирано по 1.000 људи из 66 земаља, а питање је гласило: „Шта мислите која би вам земља прва прискочила у помоћ у случају да будете нападнути?“ Иако су се грађани већине држава изјаснили да највише поверења имају у Америку, забрињавајућа је чињеница да је већина, чак четири чланице НАТО, изабрала Русију на првом месту. Тако Грци, Турци, Бугари и Словенци више верују да ће их заштитити Русија с Путином на челу од Америке.

Србија, Кина и Иран су земље ван НАТО у којима грађани имају веће поверење у Москву него у Вашингтон. Већина Руса се изјаснила да верује да им је Кина главни савезник, док је већина Американаца изабрала Велику Британију.

Највећа подељеност између САД и Русије била је у Ираку, БиХ и Украјини, земљама које су и саме дубоко подељене по етничком, религијском и политичком принципу.
– Новост је да су Кинези и Руси изабрали једни друге као највеће савезнике. То је показало да је америчка политика у последњих 20 година Русију гурнула у кинеско наручје. То је заиста чудно, јер је Русија део Европе – каже Канчо Стојчев, потпредседник Галупа.

НАТО је основан као војни савез 1949. на почетку Хладног рата, окупљајући САД, Канаду и већину западних земаља као контратежу Варшавском пакту, који је предводио СССР. Упркос распаду Совјетског Савеза 1991, НАТО је наставио да се шири на исток.

Запад жели сукоб
УСКОРО РАТ РУСИЈЕ И БЕЛОРУСИЈЕ

Агенција АП је објавила подужу анализу у којој се имплицира да се спрема пад Александра Лукашенка, председника Белорусије. Они сматрају да ће до тога довести предстојећи сукоб Лукашенка и Путина због наплате гаса.

Како тврде, након поскупљења, Лукашенко је запретио да ће се окренути Западу, што је наводно разбеснело Путина, који планира да изрежира „дворски пуч“ против Лукашенка.
– Путин и Лукашенко никад се нису претерано слагали и њихов наоко присан однос заправо је био брак из интереса, а не знак међусобног поштовања – наводи агенција АП.

Амерички потпредседник
ПЕНС: РУСИЈА ОДГОВОРНА ЗА УКРАЈИНУ

Амерички потпредседник Мајк Пенс изјавио је јуче у Бриселу да САД сматрају Русију одговорном за кризу у Украјини, али је навео и да ће Вашингтон „такође тражити нове путеве за нови заједнички темељ односа с Русијом, за који председник Доналд Трамп верује да се може наћи“.

Пенс је то рекао после сусрета с председником Европског савета Доналдом Туском и затражио, како је подвукао, од обе сукобљене стране у Украјини да обуставе сукобе и поштују прекид ватре.

Извор:Курир.рс