Издвајамо Србија

ШОКАНТНО УПОЗОРЕЊЕ! Срби, ПРИЗНАЈТЕ Косово! Албанци СПРЕМАЈУ РАТ!

Хашим Тачи и Иса Мустафа без увијања захтевали од наше стране да призна самосталност Косова, на шта су Вучић и Николић узвратили захтевом да они признају независност Заједнице српских општина. Разговори након тога прекинути

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Преговори између Београда и Приштине су прексиноћ у Бриселу доживели крах због захтева албанских представника да Србија призна независност Косова. То су косовски председник Хашим Тачи и премијер Иса Мустафа тражили од премијера Александра Вучића и председника Томислава Николића и поручили да им не пада на памет да дозволе формирање Заједнице српских општина, сазнаје Курир од добро обавештеног извора.

Албанска страна је на овај начин јасно стопирала преговоре и ставила до знања да неће презати ни од чега како би остварила своје циљеве.

– Атмосфера на састанку је била мучна, јасно се видело да албанска страна није дошла спремна на преговоре. У једном тренутку су без увијања рекли да траже независност и ништа испод тога, на шта смо ми узвратили са захтевом за независност ЗСО. Потом су они тражили аутономију Косова, па смо и ми затражили аутономију за Србе на Косову. Након тога су преговори прекинути, а датум следећег састанка уопште није договорен – каже наш извор.

Наш саговорник наводи да понашање албанске стране јасно показује да су они спремни да користе и оружје, о чему сведочи и чињеница да се јединица РОСУ од инцидента с возом није померила са севера Косова.

Премијер Вучић је јуче у току дана рекао да је ситуација „прилично комплексна, али да ће учинити све да сачува мир“:

– Да ли сам забринут? Јесам! Да ли је ситуација напета? Да, али не зависи све од нас. Ми нисмо ишли ни да се препиремо ни свађамо, имали смо веома конструктиван однос, прихватали предлоге ЕУ, а више не смем да говорим о томе јер бих прекршио договор. Ми дајемо све од себе да се тензије спусте и да сачувамо мир и све ћемо учинити у том циљу.

Шешељево упозорење

Упитан шта може да се уради да би се ситуација смирила, рекао је:

– Од друге стране не очекујем ништа, ми шта можемо већ предузимамо – закључио је Вучић.

Да је ситуација алармантна, јуче је упозорио и лидер СРС Војислав Шешељ, који је рекао да има информације да Албанци планирају да у наредних неколико дана „упадну са оружјем“ у четири општине на северу Косова у којима су Срби већинско становништво.

– Срби морају бити спремни да се заштите од изненадног оружаног напада. Срби нису они који провоцирају, који желе инциденте, али ако неко нападне нашу браћу с Косова, Србија то не сме гледати скрштених руку – упозорио је он.

Шеф НАТО данас на Косову

Извор Курира из дипломатских кругова тврди да Албанци заправо покушавају да искористе вакуум у америчкој администрацији, која је све до доласка Доналда Трампа на чело САД отворено била на страни Приштине.

– Очигледно је да се нешто опасно кува. Знамо да је Тачи наредио да РОСУ чучи у Јужној Митровици још од одласка воза. Бојимо се да ће покушати упад на север пре него што се Трамп ваљано устоличи, како би предупредили све евентуалне погодбе САД-Русија – прича наш извор, додајући да су Албанци охрабрени подршком Тиране, коју им је јуче исказао албански премијер Еди Рама посетом Приштини.

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг данас ће боравити на Косову, саопштио је Кфор.

Еу сматра да је напредак у нормализацији односа Београда и Приштине потребан више него икада у циљу мира и позива све да се придржавају договора, саопштила је синоћ Маја Коцијанчич.

Јеремић шокирао изјавом
СВЕ ОВО ЈЕ ДОГОВОР ВУЧИЋА И ТАЧИЈА

Вук Јеремић оценио је синоћ да је то што се дижу тензије око Косова директна координација Тачија и Вучића, и то због избора у Србији.
– Када хоћете да замаглите оно што се дешава, а то је да незапосленост расте и да из земље десетине хиљада младих бежи, онда пре председничких избора направите тензију са Косовом, а не постоји ни један разлог за то сада – рекао је Јеремић и додао да су то радили „Милошевић и Туђман када су хтели да учврсте власт 10 година, што се и догодило“. Потпредседник ГО СНС Миленко Јованов оптужио је Јеремића да је овим пљунуо на свој народ и подржао Тачија и Мустафу.

Хашим Тачи
СРБИЈА ХУШКА НА МРЖЊУ

Председник Косова Хашим Таши изразио је забринутост због „кампање Србије“, којом се српска заједница у северном делу Косова „хушка на страх и међуетничку мржњу“.

Председник са амбасадорима
НИКОЛИЋ: КОСОВО ЈЕ ПРОТИВ ДОГОВОРА

Председник Србије Томислав Николић хитно се јуче састао са амбасадорима Русије, Сједињених Америчких Држава и Кине и обавестио их да понашање делегације Приштине у последњој рунди дијалога у Бриселу „није било у циљу постизања договора“.
– Закључено је да је у данима који долазе неопходно наставити дијалог и сачувати стабилност у региону, као и да се не сме дозволити да дође до било каквог угрожавања безбедности грађана на КиМ – саопштили су из Николићевог кабинета.

О посети Раме Приштини
ВУЧИЋ: ШТА БИ БИЛО ДА САМ ЈА…

Вучић није желео да коментарише посету Раме странци Рамуша Харадинаја на Косову, али је приметио да би у Европи и свету било реакција да је он урадио сличну ствар:
– Али замислите да сам ја на такав начин отишао негде у регион да посетим представнике најекстремнијих српских партија, како би реаговали у Европи и свету.

ПОДРШКА СРБИМА Премијер Вучић после састанка у касарни у Рашки
Мустафа припрема напад

Александар Вучић разговарао је јуче по подне у Рашки с политичким представницима Срба са севера Косова и Метохије. Он је око 17 сати хеликоптером слетео у круг касарне „Стефан Немања“ у Рашки, а с њим су дошли и министри полиције и војске, као и начелник Генералштаба:
– Ми смо прихватили све што су нам они предлагали, али доведени смо да нешто не прихватимо, да бисмо били криви за све, да на једну ствар кажемо не, да бисмо били одговорни за све.

Он је истакао да премијер Косова Иса Мустафа у наредна два дана заједно с косовским министром полиције припрема упад специјалаца РОСУ на север Косова.
– Некоме је нечиста савест, а нас оптужују за пропаганду. Моја порука Србима на Косову и Метохији је: Останите мирни по сваку цену, будите достојанствени, не напуштајте огњишта, ми ћемо се борити за вас – рекао је Вучић и затражио да реагује шефица европске дипломатије Федерика Могерини.

Извор:Курир.рс