Здравље Издвајамо

Шта све може шољица грашка: Штити од тешких болести, регулише шећер и крвни притисак!

Грашак је изврстан пример скромног, а вредностима богатог поврћа. Обилује многим важним нутријентима, укључујући витамине А, Б1, Б2, Б6, Ц, К, минералима калијумом, гвожђем, магнезијумом и манганом

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сви смо склони да врло брзо поверујемо у нутритивну вредност разних егзотичних и мало мање доступних намирница. Када прочитамо чланак о некима од њих, неретко размишљамо на које би све начине оне, када би нам биле доступне, обогатиле једноличан јеловник и оснажиле наш организам. Међутим, колико смо свесни да се нутритивно богатство скрива и у многим сасвим једноставним и лако доступним намирницама које нам се налазе надохват руке? Једна од њих је и грашак, биљка са вековном традицијом узгоја широм света.

Скривена ризница здравствених добробити

Грашак је изврстан пример скромног, а вредностима богатог поврћа. Обилује многим важним нутријентима, укључујући витамине А, Б1 (тиамин), Б2 (рибофлавин), Б6, Ц, К, минералима калијумом, гвожђем, магнезијумом и манганом. Богат је и беланчевинама (легумин, легумелин, вицилин, тригонелин).

У прилог одрживој традицији његове употребе говори чињеница да је и након вековне конзумације остао незаобилазна намирница у кухињама широм света. У средњем веку грашак је био на гласу као снажно средство за јачање плодности.

Римљанин Габиус Апициус, аутор прве античке збирке рецепата, описао је девет начина припреме грашка, што потврђује размере његове важности и употребе у том раздобљу. У средњем веку сушени грашак је био основна храна сиромашних европских сељака. У сушеном облику представљао је јефтину, а храњиву намирницу, којом су током целе године попуњавали свој оскудан јеловник.

Многа истраживања су потврдила да редовна конзумација грашка може да у великој мери позитивно утиче на комплетно здравље, те спречи, елиминише и ублажи поједине болести. Захваљујући свом саставу, ова симпатична зелена зрнца снажно делују на целокупан људски организам.

Снажни антиоксиданс

Грашак обилује антиоксидансима попут флавоноида (катехин, епицатецхин), каротеноида (алфа-каротен и бета-каротен) фенолне киселине (ферулинска, кавена), те полифенола (куместрол). Изврстан је извор фитонутријената који имају снажна антиупална својства, као што су витамини Ц и Е, минерал цинк, те омега-3 масне киселине у облику алфа-линоленске киселине (АЛА).

Штити од рака желуца

Истраживања су показала да је куместрол који садржи грашак, велики савезник у борби против рака желуца. Утврђено је да количина од само 2 милиграма овог фитонутријента дневно може успешно превенирати рак. Шољица грашка садржи око 10 милиграма куместрола, што више него довољно говори о његовој снази у борби против ове болести.

Помаже код мршављења

Ова намирница је од непроцењиве важности за све оне који настоје да регулишу телесну тежину. Шољица грашка има мање од 100 калорија, а истовремено обилује витаминима, минералима, протеинима и влакнима.

Јача имуни систем

Захваљујући антиоксидансима, грашак је непроцењива намирница за одржавање здравља имуног система. Због присуства материја које учествују у производњи енергије, препоручује се његова конзумација код умора и исцрпљености.

Штити од Алцхајмерове болести, артритиса и бронхитиса
Истраживања су утврдила повезаност између честих упала крви и Алцхајмерове болести, па је грашак захваљујући свом антиупалном саставу одлична помоћ за превенцију ове болести. Исти ефекат ова биљка има на артритис и бронхитис.

Регулише ниво шећера у крви

Грашак је богат дијеталним влакнима и протеинима који регулишу пробаву (шољица грашка садржи око 8-10 грама сваког од тих макронутријената). Стимулишући пробаву, ови састојци уједно регулишу шећер и проток угљених хидрата кроз пробавни тракт, што помаже у одржавању оптималног нивоа шећера у крви. Надаље, познато је да хроничне упале повећавају ризик од дијабетеса типа 2. Конзумацијом грашка и уношењем његових антиупалних материја у организам увелико смањујемо ризик од појаве упала.

Јача кости и спречава остеопорозу

Накупљање хомоцистеина негативно делује на везивање колагена у костима, а резултат је појава остеопорозе. Грашак је богат фолном киселином и витамином Б6 и као такав је идеална намирница за борбу против овог коштаног обољења.

Штити здравље срца и кардиоваскуларног система

Верује се да грашак позитивно делује на срце и кардиоваскуларни систем. За њихово здравље и правилан рад неопходна је снажна антиоксидативна и противупална заштита. Грашак обилује антиоксидансима и противупалним материјама, па се сматра важним заштитником срца и кардиоваскуларног система.

Хомоцистеин је аминокиселина чија присутност у организму повећава ризик од настанка кардиоваскуларних болести. Витамин Б, који је обилато присутан у грашку, успешно регулише ниво ове киселине. Омега-3 масне киселине у облику (АЛА) такође благотворно делују на кардиоваскуларне проблеме, а управо грашак је њихов поуздан извор. У једној шољици грашка налази се око 30 милиграма алфа-линоленске киселине.

Остали добри разлози да што чешће конзумирате грашак

• поспешује детоксикацију

• отклања умор

• помаже код затвора

• јача нервни систем

• побољшава расположење

• спречава појаву бора

• подстиче раст косе

• помаже код анемије

• регулише крвни притисак

• побољшава здравље коже

Извор:алтернатива-за-вас.цом