Издвајамо Србија

СИТУАЦИЈА У БИХ СЕ ЗАОШТРАВА: Иванцов тражи ХИТНУ седницу

Седница Савета за имплементацију мира (ПИЦ) биће одржана данас у Сарајеву на захтев руског амбасадора у БиХ Петра Иванцова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иванцов је затражио одржавање седнице због новонастале ситуације поводом најаве подношења захтева за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби Босне и Херцеговине против Србије.

Седница ПИЦ-а почеће у 13 сати.

Иванцов је синоћ новинарима у Сарајеву рекао да захтев за ревизију пресуде Међународног суда правде у Хагу по тужби Босне и Херцеговине против Србије нема сагласност институција БиХ.

Он је поновио да Устав БиХ налаже да Председништво БиХ одлучује о питањима спољне политике, што подразумева и односе с међународним организацијама. Према његовим речима, у овом случају два члана Председништва БиХ су против ревизије пресуде.

„Иако се може рећи да се тужба односи на период када је Слободан Милошевић био председник Србије, ревизија ове тужбе односи се на државу Србију због чега Срби у Србији и Републици Српској ову тужбу схватају као тужбу на свој рачун“, оценио је Иванцов.

Мишљења је да због тога може доћи до одређених напетости, а Иванцов такву ситуацију назива опасном што може довести до неких конфликата, због чега сматра да међународна заједница мора дати свој став о томе. То је уједно и разлог због којег је затражио ванредну седницу ПИЦ.

Извор:Курир.рс