Издвајамо Србија

СКАНДАЛ И СРАМОТА: Ево шта су мигранти урадили једној породици у центру Суботице!

Све се десило за неколико минута, без иједне речи

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Протекле седмице, у породичној кући према Келебији, вишечлана породица, с баком, мајком и децом, остала је пренеражена, са залогајем у устима, усред ручка, од изненадне посете пет-шест миграната.

-Седели смо за столом и јели кад су на врата хрупили мигранти. Ништа нису рекли, дошли су до фрижидера, покупили храну и изашли из куће. Остали смо забезекнути, каже мештанка.

– Седело је нас петоро за столом, стара мајка, дека, двоје деце и ја, кад су се врата отворила и на њима се појавило петоро-шесторо непознатих тамнопутих људи. Ништа нису рекли, само су отворили врата, двојица су дошла до фрижидера, покупила храну из њега и изашла из куће. Све се десило за неколико минута, без иједне речи. Остали смо забезекнути. Није нам ни пало на памет да трчимо за њима, ма нисмо стигли ни да се уплашимо, а већ су отишли. Није нам жао хране, него смо касније мислили шта би се десило да су били агресивни. Нисмо то ни пријавили полицији, не желимо никакве непријатности, а од тада закључавамо капију и усред бела дана – каже мештанка која је замолила за анонимност.

Уместо у Прихватном центру, велики број миграната дане и ноћи проводи на улици, а спас од хладноће проналази у празним кућама у приградским насељима, на ободу града. Углавном не праве веће проблеме, али иза себе често оставе полупане прозоре, уништено покућство и гомилу смећа. У викендицама близу Хајдукова, у више случајева, групе миграната су провалиле у те просторије, у којима зими домаћини не бораве.

– Свако ко причини штету на туђој имовини биће кажњен у складу са законима наше земље. Ми увек бринемо о нашим грађанима, али мора се и са сигурношћу утврдити да ли су штету заиста причинили мигранти. Грађани треба одмах да позову полицију, уколико су заиста у питању мигранти – упозорио је Ненад Иванишевић.

По тридесетак миграната често заузме седишта градског превоза, а Суботичани већ знају да су то групе које не желе у прихватилиште, где имају обезбеђену и храну и друге ствари, него се крећу према Келебији или Хоргошу, а понекад према Кањижи. Кад немају куд, иду према насељима Александрово и Хајдуково, где у шумарцима налазе заштиту и пале ватру да би се огрејали и нешто појели.

Сиђу у центру Суботице да би променили аутобус, а мање или веће групе окупљају се на железничкој станици. Како је недавно истакао Ненад Иванишевић, државни секретар у Министарству за рад, у прихватилишту их тренутно борави око 140.

Извор:Курир.рс