Издвајамо Србија

СЛУЧАЈ ХАРАДИНАЈ: Ево које су алтернативе ако Француска одбије захтев Србије за изручењем

Генерални секретар Министарства спољних послова Вељко Одаловић тврди да постоји алтернатива ако Француска одбије захтев Србије за изручењем Рамуша Харадинаја

Генерални секретар Министраства спољних послова Вељко Одаловић оценио је данас да чак и ако Француска одбије захтев Србије за изручење Рамуша Харадинаја њему ће моћи да се суди пред Специјалним судом за ратне злочине бивше ОВК.

Поводом одлагања одлуке суда у Францукој Одаловић је за РТС рекао да Харадинај треба да се забрине, а не да ликује, јер је починио превише тешких злочина, а да је неко први пут реаговао и биће скоро два месеца да је без обзира на мере ограниченог кретања, птовео у затвору.

– Чак и ако захтев Србије за изручење буде одбијен, Харадинају се може судити у Специјалном суду за злочине бивше ОВК – навео је Одаловић објашњавајући да и тузиоци раде интензивно на прикупљању доказа за злоцине који су почињени на подручју КИМ.

Секретар наводи да се ствара правни и формални услов за поцетак рада суда и да се убрзо очекује да прве оптузнице буду подигнуте, и додаје да уколико је посао рађен исправно, сигурно је да могу врло лако да прикупе доказе за злочине Рамуша Харадинаја.

– То је институција направљена да ради оно што су пропустили Хашки трибунал и што су косовски судови свесно пропустили да ураде. Бациће се мало светло на ту њихову епопеју и ослободилацку борбу којом су стварали дрзаву, видеце се колико је злочина почињено, у каквим злочинима су учествовали првенствено људи који чине данас и политички и дрзавни врх на Косову, да се види на којим темељима се све то уствари десило – рекао је Одаловић.

Према његовим речима, Харадинај ће одговарати за злочине почињене у зони Духађини у којој се догодио велики број ратних злочина и која је била зона његове одговорности након 1999.

– И ми покушавамо да доказима које имамо помогнемо ову оптужницу, видећемо да ли Рамуш Харадинај има удела у пребацивању ка логорима у Албанији, то је нешто што је испровоцирало Дика Мартија да крене у ово. То су прелази- око Дечана, Ðаковице, Пећи, Глини где је Рамуш Харадинај имао и затворе и починио разне злочине – навео је Одаловић.

Поводом предлога који су се недавно чули о размени територија, Одаловић је одбацио такву могућност, наводећи да Срби не могу д амењају „своје за своје“.

– Ми не можемо да прихватимо да је на било који начин Косово држава и да је то територија која припада некој другој држави, па да причамо о разменама. То је једноставно целина. Неке од тих ја разумем они сматрају да је то практицно ресење, али мислим да то није коректно и да ће о томе Србија да се изјасни врло јасно.

Одаловић је такође оценио и да понасање ЕУ, оних који су у ствари потписали Бриселски спозарум, није коректно.

Првих пет тачака је морало бити реализовано прво, формирана Заједница српских општина, место где ће Срби колективно и одлучивати о свим кључним питањима за нормалан зивот.

– Сада је тај приоритет замењен. Да смо ми имали ту заједницу, не бисмо имали ни десети део ових проблема које имамо данас, јер би Срби кроз колективно представљање, на сасвим другачији начин могли да разговарају и када је у питању и полиција, правосуђе и о слободи кретања – сматра Одаловић.

На питање о покушају да се Београд искључи из преговора са ЕУ, Одаловић је рекао да Београд не мозе бити искључен из преговора, да је незаменљив у свему овоме и да би ЕУ требало да доведе Пристину и да „крену да раде оно сто смо се сви договорили“.

Он је додао да је то и у интересу Приштине и нагласио да је Приштина направила себи огромне проблеме као и да она кида везе које су биле успостављење.

– Није било лако Србима с Косова да подрже излазак на локалне парламентарне изборе, али је све то био покушај Срба да буду део тих институција и да заједно реше своје проблеме, они то искључују, истерали су Србе из парламента разним условљавањима, Срби нису присутни на начин како то треба да буду у институцијама тамо и зато се праве греске – указао је Одаловић.

Извор:Танјуг