Издвајамо Србија

СРБИЈА ИМА НАЈМОДЕРНИЈУ БАЛИСТИЧКУ РАКЕТУ: Пола света тражи нашу “ШУМАДИЈУ”!(ВИДЕО)

loading...

Српска ракета “шумадија”, домета 280 км, изазвала огромну пажњу на сајму наоружања у Абу Дабију. Ово оружје, с бојевом главом од 200 кг, сврстава Србију међу десет највећих произвођача ракета у свету, кажу стручњаци

Најновија српска ракета земља-земља “шумадија” изазвала је незапамћено интересовање на недавно завршеном сајму наоружања ИДЕX у Абу Дабију!

Ова ракета домета 280 километара, велике прецизности и бојеве главе од 200 кг, према речима стручњака, сврстава Србију међу десет највећих произвођача таквог оружја у свету! Представници произвођача “Југоимпорт – СДПР” кажу да је интересовање купаца широм света за “шумадију” огромно и да су највећи светски произвођачи оружја остали без текста када су се упознали са моћима српске ракете.

Светско чудо

Директор продаје у “Југоимпорт – СДПР” Александар Лијаковић каже да је “шумадија” на сајму у Абу Дабију почистила конкуренцију.
– “Шумадија” је најновија српска ракета са корекцијом путање, а имаће навигациони систем, као и упаљач. Домет јој је 280 километара и тешка је чак 1,6 тона. Само бојева глава тешка је 200 килограма, што јасно говори каква је њена разорна моћ. Битна информација је и да ће ракета летети брзином од шест маха, што је око 1.350 километара на час. Уз све то, моћи ће да експлодира одмах или са задршком од неколико секунди, у зависности од стратегије. Све ове перформансе јасно говоре да смо направили једну изузетно озбиљну и напредну ракету. Интересовање купаца је већ сада огромно, а поред тога и сви велики светски произвођачи оружја су нам честитали на ракети коју смо направили. Што је најважније, све што има “шумадија” долази из Србије. И сировине, и памет која ју је смислила и направила – искрен је Лијаковић.

Војни аналитичар Владе Радуловић тврди за Информер да се Србија производњом “шумадије” сврстала у сам светски врх што се тиче производње наоружања.

Спецификације ракете “шумадија” :

* тежина 1.600 кг
* дужина 8,25 метара
* маса бојеве главе 200 кг
* гориво 900 кг
* тежина погонског ракетног мотора 889 кг
* домет преко 280 км
* опсег радне температуре од -30 до 50 степени
* време лансирања 12 минута

– Србија са “шумадијом” улази међу само десет земаља света које праве тактичке балистичке ракете домета до 300 километара. То нас ставља у сам светски врх по питању наоружања. Није мала ствар направити овакво оружје, које стоји раме уз раме с најсавременијим на свету. Овај систем ће се састојати од четири до шест контејнера који ће бити на возилу у покрету. То значи да ће у моменту моћи да се лансира шест ракета са бојевом главом тешком 200 килограма. Не знам да ли сте свесни колику то разорну моћ има. Овде више не причамо о обичном, већ о стратешком наоружању – рекао је Радуловић, и додао да би ову ракету требало да користи и наша војска:

– Надам се да ћемо ускоро “шумадију” уврстити и у наш систем одбране. Тим бисмо потврдили да смо недвосмислено најјача војна сила на Балкану и у самом врху у Европи – јасан је наш саговорник.

Свет одушевљен

Да је најновија ракета српске производње изазвала прави бум на недавном војном сајму у Абу Дабију за Информер је потврдио и Петар Војиновић, стручњак за авијацију и уредник портала “Танго сикс” .

– Био сам на сајму ИДЕX у Абу Дабију и из прве руке вам могу рећи да су нашом ракетом “шумадија” класе земља-земља странци одушевљени. Ракета је заиста наишла на позитивне реакције великог броја посетилаца. Овај сајам у Уједињеним Арапским Емиратима био је идеална прилика да Србија покаже своје капацитете у производњи неких од најбољих врста наоружања – сматра Војиновић.

“Стршљен”, “милош” и “лазар 3” одушевили Арапе

Поред ракетног система “шумадија”, Србија је премијерно на сајму наоружања ИДЕX 2017. у Абу Дабију представила и беспилотну летелицу “стршљен” и оклопна возила “милош” и “лазар 3”.
Стршљен је беспилотни хеликоптер за осматрање и борбена дејства. Предвиђено је да лети и до пет сати у фази осматрања, а два и по сата када учествује у борби. Оклопно возило “милош” је вишенаменско оклопно борбено возило са погоном на сва четири точка, а “лазар 3” је опремљен руском борбеном станицом МБ2-03.

Погледајте видео:

Извор:Информер.рс/А. Црномарковић

Loading...
loading...
loading...