Здравље Издвајамо Србија

СРПСКИ ЕПИДЕМИОЛОЗИ УПОЗОРАВАЈУ: Упала крајника и плућа ће бити НЕИЗЛЕЧИВЕ због намирнице коју користимо СВАКОГ ДАНА

Епидемиолози упозоравају да због коришћења антибиотика за лечење животиња, чије месо улази у исхрану људи свакодневно у тањиру имамо одређену количину тих лекова.

Последица је све већа отпорност бактерија на антибиотике због чега ћемо почети да умиремо од упале плућа и других болести.

Због тога се недавно Европска агенција за лекове (ЕМА) Европска агенција за сигурност хране (ЕФСА) донеле закључак да би лекове требало свести на најмању могућу меру у лечењу животиња.

Како су стручњаци навели, антибиотике не треба давати да би се спречиле болести код крава, свиња, живине, већ треба увести вакцине, пробиотике, пребиотике и органске киселине.

– Одлично је што се ЕМА И ЕФСА упозориле на опасност, али не знам да ли ће произвођачи меса и послушати. Узгајивачи користе веома важне антибиотике за људе да би повећали приносе, односно убрзали тов.

Животиње их добијају, а грађани не знају да се ти лекови највише скупљају у јетри, па тако пилећа, говеђа и свињска џигерица садрже већу концетрацију антибиотика него флашица сирупа коју подигнете у апотеци – упозорава епидемиолог Радмило Петровић.

Он додаје да се у Румунији појавила туберкулоза чији је изазивач отпоран на све познате антибиотике, као и да се ми боримо са бактеријом клостридитијом, која се настанила у нашим клиникама, а која се јавља због прекомерне употребе антибиотика.

– Изазива сепсу или тровање крви. Ако се не престане са употребом антибиотика у производњи меса за људску исхрану, убудуће ће упале крајника или плућа бити неизлечиве – наводи Петровић.

Извор:СрбијаДанас.цом/Ало.рс