Србија

СТРУЧЊАК ЗА БЕЗБЕДНОСТ УПОЗОРАВА: Србији прети опасност од миграната!

Протеклог дана Србију је уздрмала вест о томе да су четворица миграната покушали да отму бебу Ани Блажић из Обреновца, да би се данас догодио још један инцидент у Шиду

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ипак, подсетимо, да ово није први пут да Србија има проблем са мигрантима, подсетимо сукоба код Економског факултета када је група миграната напала Београђанина, те двојица миграната напали девојку на Новом Београдом и том приликом јој отели торбицу и сексуално злостављали…

Професор Факултета безбедности Дарко Трифуновић за портал СрбијаДанас.цом тврди са Србији прети опасност од миграната.

– Ми смо видели и у Европи где су долазили да постоје велики проблеми са њима. Чак и Шведској, земљи обећаној за све мигранте, имају велики проблем зато што мигранти долазе из различитих средина, из ратом захваћених подручја, а највећи део тих младића је војноспособно, не ради се ту само о породицама – каже Трифуновић.

Проблем је у томе, како наглашава наш саговорник, да мигранти те своје сукобе са Блиског истока и земаља из којих долазе, заправо рефлектују ту где дођу.

Морам да нагласим, с једне стране ми имамо велику емпатију према људима који су страдали и који су прогнани, али један део тих људи се не понаша у складу са својом ситуацијом, а са друге стране не ради се ту о избеглицама, јер највећи део њих нису никакве избеглице него су заправо мигранти који иду из својих држава незадовољни социјалним статусом.

Они незадовољни социјалним статусом у својим земљама, долазе у кампове по Европи, где очекују да тече мед и млеко и да је све бајно и сјајно.

– У тренутку када дође до неке врсте разочарања претвара се у насиље. Јер када имамо мигранте који пола године седе у некаквим полузатворским условима и не иду нигде одатле логично је да имамо темпирану бомбу – упозорава Трифуновић.

Хитно донети закон

Професор каже да се хитно се мора донети закон о мигрантима.

– Тај закон би требало да каже: ако је мигрант ушао илегално у Србију, на нашој територији може да се задржи максимално 30 дана, ако у року од 30 дана не напусти Србију ка Западу, враћа се тамо одакле је дошао. У том сету закона мора да се предвиди да не постоји начин да мигрант може да постане држављанин, нити може да стекне статус удајом или женидбом, као ни покретну или непокретну имовину – објашњава Трифуновић.

Саговорник апелује на опрез јер, како каже, можемо очекивати и много страшније потезе од миграната.

– Као што сам рекао, то људи који долазе из ратом захваћених подручја. Ми немамо пуну слику о њима, као нпр. ко је припадник Исламске државе, ко је од њих доказани терориста, убица, ко је од њих клао, палио тамо одакле је дошао.

 

Извор: Srbija Danas