Издвајамо Србија

Сутра почиње УКЛАЊАЊЕ ЗИДА у Косовској Митровици

У Косовској Митровици сутра ће почети уређење простора око моста који дели јужни од северног дела града, укључујући и уклањање потпорног зида, предвиђено је договором који су проšле ноћи постигли градоначелник Северне Митровице и косовски министар за просторно планирање Горан Ракић и Ферат Шаља, а у који је Тањуг имао увид.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Споразумом је предвиђено да се сутра уклони потпорни зид, а 7. фебруара почела би реализација пројекта уређења пешачке зоне око моста, који данас треба да одобри Општина Северна Митровица.

Тиме је стављена тачка на питање зида од 80-так сантиметара, које је у дијалогу на високом нивоу у Бриселу, два пута у претходних неколико дана, наметнуто као кључно, а питање формирања Заједнице српских опšтина гурнуто у страну, иако је то суштина Брислеског споразума и суштина за Србе, на којем приšтинска страна не чини ниšта већ скоро четири године.

Питање уређења околине моста, па и зида, договорено је још раније, у консултацијама Владе Србије са политичким представницима Срба из северног дела Косовске Митровице.

Упркос томе, како је пренео премијер Александар Вучић, у дијалогу је то питање отварано као да „ништа нисмо ни разговарали“.

Директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић примећује да Приштина заправо непрестано распирује тензије, а ЕУ инсистира на уравниловци и ћути на једностране потезе Приšтине.

Најваžније је, сматра Ђурић, šто је Србија показала да је уз наš народ на Косову и метохији и да неће допустити акте који ће направити дестабилизацију.

– Након тешšке ноћи можžемо рећи да смо корак блиžже деескализацији захваљујући наšшим напорима – рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Извор:Танјуг