Издвајамо Православље

СВЕТИ СИМЕОН МИРОТОЧИВИ: Творац независне српске државе, оснивач лозе Немањића и ктитор најлепших српских манастира(ВИДЕО)

Свети Симеон Мироточиви, у српској историји познат и као Стефан Немања, био је велики владалац српског народа, ујединитељ српских земаља и творац независне српске државе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сматра се да је најпре био крштен у латинској цркви, али је касније постао православац.

Након што је утврдио државу и веру у њој, Немања, је кренуо стопама свог најмлађег сина Светог Саве и замонашио се. По замонашењу у манастиру Студеници 1195. године, добио је име Симеон.

Његова жена, Ана примила је, такође, монашки чин и повукал се у женски манастир.

Свети Симеон је провео 2 године у Студеници, а затим се придружио своме сину Сави на Светој Гори. Њих двојица су ту саградили 6 параклиса:

Спаситељу, Бесребреницима, Светом Георгију, Светом Теодору, Претечи и Светом Николају.

Свети Сава и Свети Симеон откупили су рушевине Хиландара и на том месту саградили предиван манастир, који је и данас центар српског православља и једна од наших највећих светиња.

После 8 месеци од подизања манастира, Свети Симеон је умро, 13. фебруара по старом, а 26. фебруара по новом календару 1200. године.

На данашњи дан, у спомен на Светог Симеона, одржавали су се панађури (вашари), а данас је то само обичај у Ваљевској Мионици. У народу се о Стефану Немањи одржало предање као о змајевитом човеку, које потиче од његових ратних успеха у борбама са моћном Византијом. По предању…

Стефан Немања био је прождрљив, јер се у њега била увукла ала, па је било потребно и њу хранити.

Немања је за ручак јео печеног вола, у њему печеног овна, у овну печену кокош и у њој печено јаје. Једном о ручку, Немања је био код свог сина Светог Саве, и затражио да руча. Сава му пружио поскурицу (печат са славског колача), а ала зинула да је дохвати. Тада Сава зграби алу и баци је у море. Од тада Немања више није био прождрљив.

А о томе које су све задужбине подигли свети Симеон и свети Сава можете прочитати у наредном тексту: ЗАДУЖБИНЕ СВЕТОГ САВЕ: Целокупна Савина ктиторска делатност од непроцењивог је значаја за све Србе!

Извор:опанак.рс/Србија Јавља