Занимљивости Издвајамо Србија

ТАЈНА ПИСМА ДРАЖЕ МИХАИЛОВИЋА АЛОЈЗИЈУ СТЕПИНЦУ: Ево које речи је четнички војвода упутио хрватском кардиналу

Писма истог садржаја Дража Михаиловић наводно је писао и Анти Павелићу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Откривање споменика Алојзију Степинцу у Осијеку изазвало је бројне коментаре из Србије, нарочито из политичког врха и тиме се опет отворила нова рунда сукоба политичара Србије и Хрватске.

Међутим мало ко зна да је управо Степинац био тај који се својевремено дописивао писмима ни мање ни више него са четничким војводом Дражом Михаиловићем.

Постоје наиме приче о наводном писму које је Михаиловић 15. априла 1945. године послао Алојзију Степинцу у којем га позива на заједничку борбу против комуниста. Садржај тог писма, које у целости можете прочитати у наставку текста, као и податак да га је Дража послао Степинцу, већ је годинама тема бројних контроверзи.

Први јавни тужилац некадашње ФНРЈ Јосип Хрнчевић, којем је оптужница против Драже и његових људи измакла из руку само зато јер није био у Београду када је против њих покренут поступак, у својим је мемоарима написао како је тужилаштво против Драже подносило лажне доказе, међу којима и писмо Степинцу, за које је тврдио да је лажно.

Упориште за своје тврдње Хрнчевић је нашао у Михаиловићевом сведочењу на сопственом суђењу, када је изјавио да је “шаком и капом” делио бланко потписе. Међутим, то писмо свакако постоји, а ево и шта у њему пише:

“Врховна Команда, 15 априла 1945.
Његовој Преузвишености Д-ру АЛОЈЗИЈУ СТЕПИНЦУ, надбискупу загребачком и митрополити хрватском
Загреб

Преузвишености,

Преплавивши Србију и друге српске покрајине, комунистички вал од некога времена запљускује и оне покрајине, које настањује хрватски народ. Он се све више шири и, нарочито последњих дана, прети да преплави и те крајеве, онако исто како је то био случај у минулој години са српским крајевима. Приликом прве аудијенције, којом сте доносиоцу овог писма учинили част, имао је он прилике да обавести Вашу Преузвишеност о свим невољама и патњама, што их је комунизам проузроковао српскоме народу у току неколико минулих месеци.

Осећајући у овим часовима потребу да, поред осталих, и Вашој преузвишености, као духовноме вођи хрватског народа скренем пажњу на све страхоте евентуалног комунистичког освајања хрватског простора, мени је част да у прилогу доставим Вашој Преузвишености један мемоар у коме су изложена моја гледишта на садашњи војни и политички положај. Доносилац овога писма биће Вашој Екселенцији на расположењу за евентуална даља обавештења.
Без обзира на све оне моменте и околности, који су нас или који би нас могли делити, ја сматрам за своју дужност, да замолим и вашу Преузвишеност, да уложи сав свој утицај и све своје напоре у циљу активирања свих националних снага хрватског народа у борби противу бољшевизма. Упућујући Вам ову молбу, ја желим да верујем, да ће Ваша Преузвишеност, идући стопама својих великих предходника, одговорити свим оним историјским дужностима и задацима, који се пред Вашу Преузвишеност постављају у данашњим тешким временима. Јер, од правилнога схватања тих дужности и задатака са стране ваше Преузвишености зависиће и место, што ће га историја хришћанства, а напосе хрватског народа, Вашој Преузвишености доделити.

У том веровању и нади, ја препоручујем Вашој благонаклоној пажњи доносиоца овога писма и молим Вашу Преузвишеност, да и овом приликом прими изразе мога особитог поштовања.

армијски генерал
Драг. М. Михаиловић”

Међутим, у то је време за Дражу Михаиловића далеко спорније било једно друго писмо, које је наводно послао Анти Павелићу, у којем га је као и Степинца позвао да заједно свргну комунисте, пише Експрес.хр.

Извор:Телеграф.рс