Издвајамо Регион

УСТАШЕ ПЛАНИРАЛЕ НАПАД НА ОИ У САРАЈЕВУ: Алија осуђен на робију због плана да створи ИД, СФРЈ претио напад од…

Читава Југославија припремала се за велики међународни догађај за одржавање Зимских олимпијских игара у Сарајеву. Поверљиви документи америчких обавештајних служби упозоравају на озбиљне могућности терористичких напада било током одржавања такмичења, било на олимпијско село.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Сећања на летњу олимпијаду у Минхену су још била свежа и амерички обавештајци су у опширном извештају наводили све могуће изворе терористичких претњи. Прва претња били су, како пишу аналитичари ЦИА и аналитичари, хрватски емигранти, а посебно Хрвати у Западној Немачкој.

Додатно је истакнуто хрватски народни отпор, злогласна организација основана након краја Другог светског рата, а главни организатор био је злогласни Вјекослав Макс Лубурић, ратни командант усташког концентрационог логора Јасеновац. Екстремистичке групе хрватске дијаспоре извеле су неколико успешних терористичких напада и отмица авиона, а Американци су веровали да такве групе броје између три и пет хиљада активних чланова.

„Југословенски званичници сусрели су се с колегама у Бечу како би упозорили да би екстремисти из западне Европе могли искористити Аустрију као одскочну даску за нападе против Југославије. Додатно, верују да анти-југословенски настројени хрватски емигранти већ имају оружје, експлозиве и осталу опрему потребну за извођење терористичких напада „, стоји у тајном извештају.

Американци су били уверени да би могући терористички напади могли имати неколико планираних циљева. Прво је добијање простора у јавности за хрватске циљеве, а одмах потом је могућа одмазда за убиства хрватских активиста у иностранству. Иако су сама имена цензурисана, може се дедуцирати да су Американци страховали да би убиство Стјепана Ђурековића у лето 1983. године могло подстаћи његове колеге на извођење напада.

Терористи би се надали и да ће напади угрозити југославенски тероризам и нанети тежак ударац већ ионако озбиљно пољуљаној привреди, уверени су аналитичари. Вероватно би терористи хтели показати и да Југославија не може да опстане без Титове гвоздене владавине. Осим тога, хрватски емигранти тврдили су да Босна и Херцеговина треба припасти Хрватској, што је могао бити додатни разлог за спровођење напада. Нису се Американци фокусирали само на хрватске емигранте. Веровали су и да би Албанци с Косова могли напасти спортисте у Сарајеву, а постојала и сумња да би српски емигрантске организације могле покушати извести нападе током ЗОИ.

Аналитичари ЦИА упозоравали су и да би Иранци могли напасти Југославију. Поводом могућег терористичкг напада, стоји у извештају ЦИА, суђење је 12-оро муслиманских активиста 1983. године. Тада је и будући председник Босне и Херцеговине, Алија Изетбеговић, осуђен на 14 година затвора због „планирања стварања исламске државе“. Високи босански званичници упозоравали су западне дипломате, и то искључиво неслужбеним каналима, да би Иранци могли послати екипу специјалаца у Сарајеву где би се осветили за Изетбеговићево затварање.

„Неки југославенски муслимани путовали су у Иран где су их индоктринирали фундаменталистичким исламом у Хомеинијевом стилу“, пише у извештају ЦИА који се позива на информације добијене из америчке амбасаде.

У припремама за осигуравање Игара, југословенски званичници посебно су се жалили на Западну Немачку. Стане Доланц, тада савезни секретар за унутрашње послове, отворено је рекао Американцима да им је пуна капа западнонемачког одбијања сарадње у борби против антијугославенских организација које би могле напасти ЗОИ.

Дође ли стварно до неког напада, упозоравају обавештајци, многи локални политичари би платили каријером. У првом реду је ту реч о Бранку Микулићу, шефу одбора за организацију Игара и председнику СР Босне и Херцеговине, који је планирао да постане нови босански представник у југословенском председништву.

Као што се зна Игре су протекле без већих инцидената и страхови америчких обавештајаца су се показали неосновани, али током припреме извештаја нису хтели да ризикују.

Извор: Еxпресс.хр