Издвајамо Србија

ТЕКСТ КАНАДСКОГ НОВИНАРА ПОСЛЕ ПОСЕТЕ БЕОГРАДА: Људи шапућу БИЋЕ РАТА!

Канадски новинар Марк Макинон, који за светске медије извештава с ових простора, у најновијем тексту за портал Тхе Глобе анд Маил писао је је о расту тензија на подручју југоисточне Еуропе, с посебном пажњом на Балкан.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Између осталог, како преноси хрватски сајт Индекс, овај новинар у тексту наводи да гости кафића у Београду наводно већ шапућу да ће поново бити рата!Ево делова текста у којима Макинон спомиње Србију, па сами просудите колико је његова оцена реална.

„Нигде на свету тензије нису порасле као на подручју југоисточне Еуропе, где је мир протеклих деценија углавном био одржаван захваљујући политичкој вољи САД. Могућност америчке војне интервенције служила је као гаранција.
Након победе Доналда Трампа на председничким изборима у САД, широм светашири се нејасан осећај – геополитичке тектонске плоче се помичу, брзо и непредвидиво.

Најнапетије је на подручју Балкана. На том подручју мир влада већ 18 година, од краја рата на Косову. Но, оно што бисмо могли назвати „српским питањем“ и даље није решено. Иако су Хрвати, Бошњаци и косовски Албанци изборили своју независност од Београда у деведесетим, у њиховим новим државама остале су бројне српске мањине.
Тензије између Косова и Србије су на врхунцу – након низа високопрофилних пријетњи протеклих недеље тједана, које су завршиле поруком српског предсједника Томислава Николића, а који је поручио како су Срби спремни на рат.

Но, Трамп је досад био заузет питањима на домаћем терену. Тренутно се бори с америчким судовима око имплементације своје забране уласка мигрантима из седам муслиманских земаља у САД. Трамп практички није споменуо Балкан за време своје изборне кампање.
Западни државни функционери говоре о опасном вакууму моћи који се ствара у овом региону . Дипломате не желе службено говорити о томе, но сматрају како Русија и њезини савезници у Србији желе искористити овај тренутак несигурности како би се наметнули на терену.

Рат долази, шапће се у београдским кафићима. А ситуација није ништа боља ни у Босни и Херцеговини. Најизгледнији катализатор невоље биће ће Република Српска, која иде према томе да прогласи независност. Националиста Милорад Додик заклео се како ће одржати референдум о отцепљењу од Босне до краја 2018. године.“

Извор:Индеx.хр