Издвајамо Свет

ТРЕСЕ СЕ АМЕРИКА: Трамп наредио ЦИА да заустави војну подршку побуњеницима у Сирији!

Бела кућа је наредила Централној обавештајној агенцији да заустави војну подршку оружаним групама које су повезане са Слободном сиријском војском (ФСА), групи која је против сиријског председника Башара ал Асада.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Неки верују да овај потез указује на промену у америчкој политици под председником Доналдом Трампом. Али команданти сиријских побуњеника кажу да верују да је тај потез привремен, и да ће војна помоћ бити обновљена.

Неколико година је ЦИА пружала обуку и друге облике помоћи побуњеничким групама у Сирији, као што су Нове сиријске снаге, које делују под окриљем ФСА. Поред тренинга, помоћ је укључивала лаку и тешку муницију, укључујући и противтенковске ракете, мине и гранате.

Међутим, чини се да је ЦИА добила наређење од Беле куће пре скоро месец дана да обустави сву помоћ овим побуњеничким групама. Дописници из новинске агенције Реутерс су рекли да су потврдили промену у политици разговарајући са вишим командантима побуњеника из пет оружаних група које делују под ФСА. Ови команданти су рекли за Реутерс да нису добили никакав званичан разлог за изненадни прекид помоћи ЦИА-е.

Ова промена се поклопила са променом страже у Белој кући, од Барака Обаме до Доналда Трампа. Неки у Вашингтону, као и неки припадници побуњеничких фракција у Сирији, су забринути да промена у ставу ЦИА-е може означавати већу промену политике у Белој кући.

Током своје изборне кампање Трамп је, у више наврата, изјавио да ће окончати америчку отворену и прикривену подршку ФСА и да ће се уместо тога фокусирати на то да победи “Исламску државу”.

Али сами команданти побуњеника су рекли за Реутерс да је застој у подршци ЦИА-е настао због таласа поновних напада против њих од стране Јабхат Фатех ал-Схам, сунитске милитантне групе која је раније била повезана са Ал Каидом. Побуњеници су рекли да је ЦИА била забринута да би оружје које је дато ФСА могло завршити у рукама џихадиста, па је привремено обуставила своју подршку док ФСА снаге не потисну Јабхат Фатех ал-Схам.

Реутерс је објавио коментаре два анонимна званичника који су били упознати са операцијама ЦИА-е у Сирији.

Они су за новине рекли да обустављање програма ЦИА-е “није имало никакве везе са тим што је председник Доналд Трамп заменио Барака Обаму у јануару“. Осим тога, наводи Реутерс, политика господина Трампа у Сирији остаје непозната. Неколико новина и новинских агенција су контактирале ЦИА-у тражећи коментаре, али је агенција у среду одбила све захтеве.

 

Извор: Wебтрибуне.рс