Издвајамо Србија

У Бриселу завршена нова рунда преговора Београда и Приштине

Састанак делегација Београда и Приштине завршен је вечерас нешто после 23 часa.

Loading...

Након састанка две делегације нису давале изјаве, јавља извештач Танјуга.

Пошто није било изјава новинарима, није познато о чему су разговарале две делегације, да ли се разговарало о темама које је очекивала српска делегација, нити шта је био исход састанка.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је раније вечерас, уочи састанка на високом нивоу Београда и Приштине, да ће на столу бити Заједница српских општина, мост у Северној Митровици и правосудни систем, и поручио да неће бити никаквих разговора о независности Косова.

Николић је рекао да српска делегација у Брисел увек долази с вољом да се на територији Косова и Метохије обезбеди економски бољи живот, мирно, безбедније и сугурније окружење.

Како је подвукао, Србија неће бежати од тога да спроведе оно што је договорила и да види да ли има још тема око којих може да се постигне договор.

Разговори у Бриселу одржани су на највишем нивоу, а у њима су учествовали председник Србије Николић и премијер Александар Вучић, као и косовски председник Хашим Тачи и премијер Иста Мустафа, уз посредовање високе представнике ЕУ Федерике Могерини.

Могеринијева: Хвала свима на конструктивној дискусији

Висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини изјавила је вечерас да је охрабрена конструктивним залагањем које су показале Београд и Приштина у новој рунди дијалога и додала да је тај процес важан за регион и ЕУ.

Она је, у саопштењу после данашњег састанка на највишем нивоу, навела да ће залагање и политичка воља дати значајан допринос смањењу тензија и да ће рад бити настављен у том духу.

„Дијалог је веома важан процес за Србију и Косово, али и за регион и ЕУ. Напредак у нормализацији односа је кључан за очување мира и напредак ка ЕУ. То је кључно за Европу и регионалну стабилност“, нагласила је Могеринијева.

Сви учесници данашњег састанка, према њеним речима, поновили су своју пуну посвећеност заједничком раду на дијалогу.

„Желела би да захвалим свим учесницима, председницима Тачију и Николићу, као и премијерима Вучићу и Мустафи за отворену и конструктивну дискусију коју смо имали“, навела је Могерини додајући да је данашњи састанак наставак дијалога од 24. јануара.

Извор: rs.sputniknews.com

Loading...
loading...
loading...