Издвајамо Србија

У Бриселу завршена нова рунда преговора Београда и Приштине

Састанак делегација Београда и Приштине завршен је вечерас нешто после 23 часa.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након састанка две делегације нису давале изјаве, јавља извештач Танјуга.

Пошто није било изјава новинарима, није познато о чему су разговарале две делегације, да ли се разговарало о темама које је очекивала српска делегација, нити шта је био исход састанка.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је раније вечерас, уочи састанка на високом нивоу Београда и Приштине, да ће на столу бити Заједница српских општина, мост у Северној Митровици и правосудни систем, и поручио да неће бити никаквих разговора о независности Косова.

Николић је рекао да српска делегација у Брисел увек долази с вољом да се на територији Косова и Метохије обезбеди економски бољи живот, мирно, безбедније и сугурније окружење.

Како је подвукао, Србија неће бежати од тога да спроведе оно што је договорила и да види да ли има још тема око којих може да се постигне договор.

Разговори у Бриселу одржани су на највишем нивоу, а у њима су учествовали председник Србије Николић и премијер Александар Вучић, као и косовски председник Хашим Тачи и премијер Иста Мустафа, уз посредовање високе представнике ЕУ Федерике Могерини.

Могеринијева: Хвала свима на конструктивној дискусији

Висока представница за спољну политику ЕУ Федерика Могерини изјавила је вечерас да је охрабрена конструктивним залагањем које су показале Београд и Приштина у новој рунди дијалога и додала да је тај процес важан за регион и ЕУ.

Она је, у саопштењу после данашњег састанка на највишем нивоу, навела да ће залагање и политичка воља дати значајан допринос смањењу тензија и да ће рад бити настављен у том духу.

„Дијалог је веома важан процес за Србију и Косово, али и за регион и ЕУ. Напредак у нормализацији односа је кључан за очување мира и напредак ка ЕУ. То је кључно за Европу и регионалну стабилност“, нагласила је Могеринијева.

Сви учесници данашњег састанка, према њеним речима, поновили су своју пуну посвећеност заједничком раду на дијалогу.

„Желела би да захвалим свим учесницима, председницима Тачију и Николићу, као и премијерима Вучићу и Мустафи за отворену и конструктивну дискусију коју смо имали“, навела је Могерини додајући да је данашњи састанак наставак дијалога од 24. јануара.

Извор: rs.sputniknews.com