Србија

У сусрет Задушницама: НЕМОЈТЕ СЕ ОГРЕШИТИ: Ево какво цвеће се носи на гробље и шта то заправо ЗНАЧИ!

У скоро свим нацијама на свету уврежен је обичај да се, када излазе на гробље, носи цвеће. Сходно прилици, некад се носе мањи, некад већи букети, некад читави венци, а цене за сузе или венце у зависности од врсте и броја цветова, зеленила које иде уз аранжман, могу бити од 600 до неколико хиљада динара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево какво цвеће за задушнице људи носе на гробља.

Код нас се, како кажу у једној београдској цвећари, највише купује паран број цветова, у најразличитијим бојама.

– За покојне жене највише се узима цвеће у розе, белој и црвеној боји, док за мушке покојнике највише носе црвено, бело, жуто, наранџасто, али и плаво цвеће. За сахране су се одувек узимали венци или сузе, што од љиљана, гербера, маргарита, ружа, хризантрма, а понекад и кала, ириса или чак орхидеја. Свака каснија посета гробу подразумева нешто мање букете, некад и само два цвета – објашњава радница у једној београдској цвећари.
У народу постоји веровање да хризантеме пошто цветају крајем јесени и почетком зиме, имају симболику пролазности, жаљења и смрти, док кале и љиљани симболизују одлазак душе на други свет, а ако је особа преминула млада, невиност.

Цвеће на гробљу, генерално, треба да симболизује пролазност јер вене и суши се.

Великој већини је цвеће ипак само украсни елемент којег носе на гробља како би гробови изгледали лепше, али има и оних којима је посета гробу прилика за молитву за своје покојне. Тада чин стављања цвећа и свећа на гроб представља знак унутрашњег чина љубави према онима који леже у гробовима.

Тиме им показујемо да их љубимо, да мислимо на њих и да желимо њихово спасење.

Извор: Srbija Danas/Telegraf