Србија

У сусрет Задушницама: НЕМОЈТЕ СЕ ОГРЕШИТИ: Ево какво цвеће се носи на гробље и шта то заправо ЗНАЧИ!

У скоро свим нацијама на свету уврежен је обичај да се, када излазе на гробље, носи цвеће. Сходно прилици, некад се носе мањи, некад већи букети, некад читави венци, а цене за сузе или венце у зависности од врсте и броја цветова, зеленила које иде уз аранжман, могу бити од 600 до неколико хиљада динара.

Ево какво цвеће за задушнице људи носе на гробља.

Код нас се, како кажу у једној београдској цвећари, највише купује паран број цветова, у најразличитијим бојама.

– За покојне жене највише се узима цвеће у розе, белој и црвеној боји, док за мушке покојнике највише носе црвено, бело, жуто, наранџасто, али и плаво цвеће. За сахране су се одувек узимали венци или сузе, што од љиљана, гербера, маргарита, ружа, хризантрма, а понекад и кала, ириса или чак орхидеја. Свака каснија посета гробу подразумева нешто мање букете, некад и само два цвета – објашњава радница у једној београдској цвећари.
У народу постоји веровање да хризантеме пошто цветају крајем јесени и почетком зиме, имају симболику пролазности, жаљења и смрти, док кале и љиљани симболизују одлазак душе на други свет, а ако је особа преминула млада, невиност.

Цвеће на гробљу, генерално, треба да симболизује пролазност јер вене и суши се.

Великој већини је цвеће ипак само украсни елемент којег носе на гробља како би гробови изгледали лепше, али има и оних којима је посета гробу прилика за молитву за своје покојне. Тада чин стављања цвећа и свећа на гроб представља знак унутрашњег чина љубави према онима који леже у гробовима.

Тиме им показујемо да их љубимо, да мислимо на њих и да желимо њихово спасење.

Извор: Srbija Danas/Telegraf
loading...
Loading...