Србија

УДАРНА ВЕСТ – ТАЧИ У ПАНИЦИ: Трамп бесан на Албанце, препушта Косово Путину

Нови председник САД незадовољан је због тога што су власти у Приштини злоупотребиле изјаву да ће добити своју војску, а да ће се америчке трупе повући са те територије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косовски Албанци су у паници јер су изгубили наклоност САД. Доналд Трамп планира да битно промени политику Вашингтона према Приштини, а део плана односи се и на то да ће препустити председнику Русије Владимиру Путину да повлачи конце на Косову.

Уједно, Трампово нзадовољство утолико је веће јер су Албанци преувеличали и злоупотребили изјаву да ће Косово добити своју војску, а да ће се трупе САД повући са те територије.

О другачијем курсу америчке спољне политике према Србији и региону проговорио је и Трампов блиски пријатељ Џорџ Гвидо Ломбарди, кога је магазин “Политико” назвао “везом Трампа и европских партија деснице”.

-Мислим да је отварање председника Трампа према Русији, посебно према председнику Путину веома јасно и очигледно, уосталом, то видите на вестима сваког дана. Све ове вести о Трамповој подршци Албанцима , ја немам проблем да дефинишем као – лажне вести. То је лаж, то је потпуно измишљено, не знам одакле некоме идеја о томе. Никад нисам чуо Трампа да каже једну реч о Албанцима, нити сам чуо да то уради неко њему веома близак… Био бих веома, веома изненађен ако би постојао и један одсто истине у тим извештајима – рекао је Ломбарди.

“Форин полиси” анализира како ће “прва жртва нестабилности узроковане Трамповом политиком- можда неће бити Украјина или балтичке земље, већ Косово”, алудирајући да ће Приштина изгубити подршку Вашингтона.

Политички анаитичар Обрад Кесић казао је како се ипак САД још нису дефинисале према Косову, али свакако да “политика не може да остане иста”.

– Између осталог, јер Трамп планира да створ тешњу сарадњу са Русијом и да заједно решавају многа питања – сматра аналитичар.

 

Извор: Kurir.rs