Издвајамо Србија

Укидају се папирни рецепти,ево како ћемо ускоро подизати лекове

Стижу промене

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Лекови ће се од маја издавати на електронски рецепт. Да ли ће тада папирни рецепти отићи у историју или ће паралелно са електронским опстати још неко време, Министарство здравља и Републички фонд за здравствено осигурање тек треба да се договоре.

Према ономе што се за сада зна, електронски рецепт имаће исти рок важења као садашњи папирни, а то је за већину лекова седам дана, рачунајући и дан издавања. Изузетак су једино антибиотици, за које рецепт важи три дана, као и лекови са Д листе, које пацијент може да подигне у року од 30 дана.

Мирослав Певац, задужен за интеграцију Интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС), каже да је од припрема за увођење електронског рецепта остало још да се на ИЗИС-у покрене апликација и да апотеке интегришу софтвер.

– Једна од великих предности електронског рецепта биће та што ће се терапија за хроничне болеснике прописивати за шест месеци – објашњава Певац.

Рецепти ће аутоматски бити издавани за шест месеци, а сукцесивно ће пристизати на реализацију за 30 дана. Пацијенти ће, значи, по терапију код изабравног лекара ићи само једном у пола године. У Србији се годишње изда 60 милиона рецепата, па је пројекција да ће се само на штампању образаца за терапију уштедети два милиона евра годишње.

– После посете изабраном лекару који је сам, или по препоруци специјалисте, прописао терапију, пацијент ће ићи у било коју апотеку и здравственом картицом подићи лек – објашњава Певац.

Апотекар неће имати увид у здравствени картон пацијента, него само у рецепте, реализоване и нереализоване. У мрежи је око 1.000 апотека. Оне, каже Певац, имају софтвер, само треба да се интегришу, а са електронским рецептима радиће и приватне апотеке које имају уговор са РФЗО.

– Ми сад помоћу информационог система евидентирамо око 13.000 рецепата у установама које су повезане. То је око пет одсто укупног броја прописаних рецепата – каже Певац.

Извор:СрбијаДанас.цом/Вечерње Новости