Србија

ЂУРИЋ: Непроспавана ноћ иза нас, али ПОСТИГНУТ ЈЕ ДОГОВОР О МОСТУ У КОСОВСКОЈ МИТРОВИЦИ!

Фото: Јутјуб
Директор канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је јутрос око 02.30 у Приштини постигнут договор о уређењу дела око моста у Косовској Митровици што је, како је оценио, омогућено дипломатском активношћу Владе Србије и премијера Александара Вучића

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Иза нас је дуга и непроспавана ноћ. Јутрос око пола три представници Срспке листе постигли су у Приштини договор са представнциима привремених институција о томе како ће бити уређен део у Косовској Митровици око моста, уз подршку свих нас, који смо били укључени. Ту су, као сведоци, били присутни представници ЕУ и САД – рекао је Ђурић за РТС.

Он је оценио да је то корак који се може посматрати са „умереним оптмизмом“, уколико дође до спровођења.

Договор је, како је нагласио, био могућ захваљујући „упорној и повећеној“ дипломатској активности, и чињеници да је премијер Вучић стао иза Срба на КиМ, и да је показао у претходним данима да никакво насиље, никакви једнострани акти неће бити толерисани.

– Србија је снажно стала иза представника Срба и створили су се услови да се тензије смање. Ми нисмо доприносили тензијама, оне су настале јер Приштина није поштовала договорено – истакао је Ђурић.

Када је у питању безбедност на северу Косова, Ђурић је рекао да се са пажњом гледају сва дешавања.

– Нисам олако изговорио да треба да сачекамо примену. Погледајте како су се понашали, ЕУ је правила уравниловку, када Приштина делује једнострано они ћуте, Приштина распирује тензије – навео је Ђурић.

Најважније је, сматра, то што је Србија показала да је уз наш народ и да неће допустити акте који ће направити дестабилизацију.

– Након тешке ноћи можемо рећи да смо корак ближе деескалацији захваљујући нашим напорима – рекао је директор Канцеларије за КиМ.

Озбиљност и кредибилитет се показују применом споразума, рекао је Ђурић наводећи да је Београд доказао посвећеност дијалогу кроз имплементацију договореног, док Приштина за четири године није учинила ни корак ка формирању Заједнице српских општина.

Извор: Tanjug