Србија

УЦЕНА ЗА УЦЕНОМ СТИЖЕ ИЗ ПРИШТИНЕ: Шиптари условљавају формирање ЗСО!Ево шта траже

Приштина планира да уцени Београд да би добила на времену и одложила да испуни једину обавезу из Бриселског споразума – формирање ЗСО, пишу Вечерње новости
Њихова намера је да стварање Заједнице српских општина услове повратком српских представника у косовске институције.
Овај потез могао би да доведе тај процес у ћорсокак, јер су Срби са Ким решени да истрају у бојкоту док Приштина не усвоји декрет о ЗСО, на шта их договор из Брисела обавезује. Уз то, албански челници на Косову на све начине покушавају да истисну Београд и да за кључне одлуке обезбеде само сагласност Срба из покрајине.

Косовска министарка за дијалог Едита Тахири отворено је поручила да се са Београдом може разговарати још само о границама, ратној одштети, несталима и пензијама. Она је, такође, дала контуре ЗСО по замисли Приштине – без извршне власти, са заставом и свим симболима Косова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, међутим, казао је да ЗСО мора да буде формирана безусловно и у складу са договорима постигнутим у Бриселу.

Он је истакао да је Приштина дужна да подржи процес формирања ЗСО, али не може да буде његов носилац, „јер би се тако у самом настанку обесмислио концепт Заједнице као институције за заштиту српског народа“.

Славко Симић, председник Српске листе, каже за „Новости“, да је повратак у институције у најмању руку упитан.

Извор: Novosti.rs