Здравље Издвајамо

Валеријана није само за смирење: Oво је 10 јаких разлога да је користите свакодневно!

Ова биљка препоручује се и за лечење болести зависности, а нарочито је корисна за одвикавање од пушења

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Биљка валеријана код нас је најпознатија по умирујућем дејству, а многи не знају да ова биљка има много ширу примену!

Иако се корен валеријане посебно препоручује за сузбијање нервне напетости, узнемирености, раздражљивости и против несанице, оан изузетно добре резултате даје и код несанице изазване стресом.

Што се тиче других нервних обољења, помаже код нервне главобоље, хипохондрије и хистерије. Сузбија појачано лупање срца повезано са осећајем тескобе у грудима и страхом.

Биљка валеријана препоручује се и за лечење болести зависности, а нарочито је корисна за одвикавање од пушења.

Наиме, чај од валеријане чини да иначе неугодан мирис дуванског дима буде још неугоднији, чак и окорелим пушачима који су се на њега навикли. Поред тога, особама које су решиле да се отарасе ове лоше навике помаже да се лакше носе са осећајем напетости и несигурности у периоду одвикавања.

Једна од главних предности валеријане, за разлику од многих других средстава за смирење, јесте то што не изазива зависност.

Осим тога сто изванредно смирује и опуста живце, валеријана има и других лековитих моћи:

– ублажава мигрену
– опушта грчеве у мишићима и желуцу
– делује као аналгетик па помаже код менструалних болова
– ублажава симптоме астме
– снижава крвни притисак

На тржишту се валеријана може набавити у облику капи, уља, таблета, капсула и чаја. Подразумева се да је неопходно придржавати се прописаног упутства за дозирање и начин употребе.

Припрема чаја:

Чај од валеријане припрема се тако што се једна мала кашика корена ове биљке прелије са 2 дл кључале воде и након 5 минута процеди. Препоручена дневна доза је 2-3 шоље у току дана, од којих обавезно једна увече, пола сата пре спавања, што је идеално за лечење несанице.

Треба знати да валеријана има довољно јако седативно дејство, тако да је не треба користити са другим биљкама сличног дејства, нити у комбинацији са синтетичким средствима за смирење.

Напомена: Препорука је да се након три недеље употребе валеријане направи пауза, да не би дошло до испољавања евентуалних нежељених ефеката као што су мучнина, главобоља, па чак и узнемиреност.

Упозорење: Ова биљка није препоручљива за децу и труднице.

Извор:кућнилекар.цом