Издвајамо Свет

ВЕЛИКИ ОБРТ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: Уследиле нове промене, ево шта се дешава…

Геополитички сценарији Блиског истока пролазе кроз брзе промене како се појављују нови фактори на регионалној шаховској табли.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Спољна политика Каира је добила нови обрт. Недавно је објављено да је Египат спреман да прими милион барела нафте дневно из Ирака. Саудијска Арабија је обавестила Египат да су испоруке нафтних деривата, које су очекиване у склопу договора о помоћи у вредности од 23 милијарде долара, заустављене на неодређено време, што указује на дубљи расцеп међу земљама. Од сада, Египат ће добијати онолико нафте колико му је потребно, по нижим ценама у односу на саудијске цене.

Египатски председник ел Сиси је одбио саудијске напоре да свргне режим Башара Асада. Он се такође окреће бившем јеменском председнику Алију Абдулх Салеху и његовим хутским савезницима са којима се Саудијска Арабија бори од марта 2015. године. Каиро је отворио дипломатске канале са про-иранским либанским Хезболахом, борећи се на страни председника Асада у Сирији против побуњеничких група уз подршку Ријада.

Ирак ће сваког месеца снабдевати Египат са 1 милион барела лаке нафте. Споразум подразумева проширење нафтовода од Ирака до Египта преко Јордана. У децембру, ирачки минисар нафте, Али ал Луиаби, се састао са руководиоцима великих компанија нафте и природног гаса у Каиру, позивајући их да допринесу развоју индустрије у његовој земљи.

Египат ће да обучи четири ирачке војне јединице за рат против тероризма, у светлу приближавања Египта и ирачко-иранског савеза у региону.

Такође, разматра слање мировне војске у Сирију у наредним данима да подрже споразум о прекиду ватре под окриљем Русије, Ирана и Турске. Објављено је да јединице египатских копнених снага могу бити распоређене у Сирији овог месеца. У октобру прошле године, шеф сиријског бироа за националну безбедност, Али Ммлоук, је посетио Каиро како би се састао са Каледом Фавзијем, шефом генералне обавештајне службе Египта. Ове две стране су се сложиле да координирају политичке позиције и јачају сарадњу у “борби против тероризма.“

У Египту је претежно сунитски народ. Његова отворена подршка руској коалицији у Сирији је догађај који мења игру, и од суштинског је значаја. То чини да секташко тумачење сукоба у Сирији више не важи.

У децембру прошле године, Ибрахим ел Џафари, ирачки мистар иностраних послова, је позвао Египат да учествује у “стратешком пројекту за борбу против тероризма“, који укључује Иран.

У септембру, египатски министар иностраних послова Самех Шукри, се по први пут састао са својим иранским колегом, Џавадом Зарифом, током њихове посете Њујорку како би присуствовали Генералној скупштини УН-а.

У октобру је Египат подржао руско кретање у позиву УН-а на прекид ватре у Сирији. Тај потез је наљутио Саудијску Арабију, која је обуставила испоруке нафте Каиру.

Египатски председник Абдел Фатах ел Сиси је јавно потврдио своју подршку снагама сиријског председника Башара ал Асада.

Односи Русије и Египта су у порасту. У фебруару 2015. године, Египат је потписао револуционарни споразум о оснивању зоне слободне трговине са руском евроазијском економском унијом.

Напредак у војно сарадњи је опипљив. Египат је потписао понуде оружја са Русијом у вредности до 5 милијарди долара до 2015. године, укључујући 50 борбених авиона МиГ-29М, ПВО системе дугог домета Бук-М2Е и Антеy-2500, и око 50Ка-52К хеликоптера за египатске нове јуришне бродове Мистрал класе купљене у Француској. Бродови ће добити првобитно планиране руске хеликоптере.

Две земље су потписале неколико споразума за обнову фабрика за војну производњу у Египту. Протокол је потписан да Египту одобри приступ ГЛОНАСС-у, руском глобалном сателиту за систем позиционирања. У октобру прошле године, војске су одржале заједничку вежбу.

Египат је најмногољуднија земља у Северној Африци и арапском свету, трећа најмногољуднија земља у Африци и петнаеста најмногољуднија земља у свету. Прошле године је становништво те земље достигло 92 милиона. Његова промена политике је добро поткрепљена. Каиро се бори против Исламске државе на полуострву Синај. Та свирепа борба се ретко нађе у медијским насловима, али  Исламска држава представља озбиљну претњу Египту. Милитанти Исламске државе могу напасти Египат из Либије.

Присуство Исламске државе у Либији је спојило Египат и Алжир, као две велике нације које се суочавају са истом претњом.

Савез Ирана, Ирака, Русије и Турске би могао да укључи и Алжир. Као одговор на растућу претњу, Алжир јача везе са Москвом. Он је недавно од Русије купио 14 бораца Су-30МКА и 40 хеликоптера Ми-28 “ноћних ловаца.“

Сарадња Русије са Египтом, Алжиром и другим земљама Блиског истока и Северне Африке одржава растућу моћ Москве у региону.

Како напредује процес Астане, други велики и утицајни актери, попут Сирије, Ирака, Египта и Алжира, се могу придружити коалицији Русије, Ирана и Турске како би се регион Блиског истока и Северне Африке суочио са тектонским и драматичним променама.

 

Извор: Wебтрибуне.рс