Издвајамо Православље

Владика Николај Велимировић: Ово су три највеће вредности српског народа!(ВИДЕО)

Огњиште, које се не гаси; гроб који се не заборавља; колевка која утврђује наду на будућност – то је дом Србинов

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прва је вредност Бог.

Друга је вредност Краљ.

Трећа је вредност Дом.

Бог је изнад свега и свакога, несравњив ни с ким, неопходан сваком живом бићу. Зато је наш народ изрекао: Без Бога ни преко прага.

Краљ је миропомазаник Божји. Он је главни носилац власти у држави. Као слуга Божја он влада по милости Божијој. Он је јемство јединства државног. Он је јемство правде и правице за све грађане своје. Он је симбол реда и поретка и сигурности у земаљском царству, које је школа вежбања у свим хришћанским врлинама, које је услов за грађанство у царству Божијем, небесном и вечном.

Дом је домаће огњиште, светиња брака, породица. Дом основна ћелија народне кошнице. Домаће огњиште је веза са претцима, са прошлошћу. Светиња брака је закон Божији. Породица је закон среће и веза са будућношћу. Огњиште, које се не гаси; гроб који се не заборавља; колевка која утврђује наду на будућност – то је дом Србинов.

Бог је Цар над царевима и Господар над господарима. Његово је и небеско и земаљско царство. Он је Сведржитељ. У Његовој је руци све: и живот, и здравље и разум и радост. Њему се морамо сви поклањати.

Краљ је господар царства земаљског по молитви Божјој. Прво по милости Божјој па онда по вољи народној. Краља морамо сви поштовати.

Дом је главна и основна школа, која спрема људе за грађане и земаљског и небеског царства. Дом , српски дом морамо сви чувати.

Никад српски народ није био без ове три највеће вредности: никан без Бога, никад без владара, никад без дома. Нити је могао бити, нити ће моћи бити.

Истина, све може бити – али наопако.

Има ненормалних људи данас у свету, који исписују на свим заставама ове три речи као своја начела: без Бога, без владара, без брака! А то значи исто што и рећи: мрак, хаос, разврат. И заиста живот тих жалосних људи претставља на делу мрак, хаос и разврат.

А здрава душа нашег народа знала је и зна, да нема живота ни реда ни среће без Бога, без дома и без краља.

Без Бога – ни преко прага.

Без Краља – ништа не ваља.

Без дома – судба Содома.

https://youtu.be/agJBGfZwOMU

Извор:Стил