Издвајамо Србија

Возач избацио мајку са бебом из аутобуса зато што проси, путници га подржали

Како бисте ви реаговали да возач градског превоза преко разгласа реши да избаци мајку са малом бебом у рукама? Вероватно бисте се јако разбеснели, можда бисте се чак и посвађали са возачем. Али, то није био случај јуче када је возач управо то урадио, а људи су га подржали. Јер, наша реакција на овакве ствари и те како зависи од боје коже жене која стоји пред нама.

Loading...

То је доказао случај који се јуче десио на линији 88, а ком је присуствовала једна девојка која је касније одушевљено поделила своје импресије, похваливши возача.

“Данас сам се возила у 88, улази нека Ромкиња са бебом. Возач затворио врата, возио 2 секунде и стао. Отвара врата и преко микрофона каже: ‘У аутобусу је забрањено просјачење, излазите напоље’. И изашли су. Да ли одобравате његов поступак? Јер ја дефинитивно да”, написала је девојка на Фејсбук групи “Студенти Београдског универзитета” и изазвала брдо коментара – нажалост, махом позитивних.

Ако вам је овај додатак “нажалост” сувишан, нејасан и потпуно погрешан, онда морам да вас замолим да на тренутак застанете, укључите онај део мозга који би требало да служи за рационално размишљање и који није потпуно затрован стереотипима и мржњом и само покушате да замислите ситуацију у којој у аутобус улази бела жена плаве косе и светлих очију, са слатким дебељушкастим плавокосим бебцом у наручју и креће да проси.

Каква би била реакција вас, људи око вас и самог возача? Могу у живот да се кладим да не да је не би избацио, него би се на њу људи толико сажалили да би испразнили новчанике не би ли јој помогли.

Повели би се јавни апели по друштвеним мрежама да јој се помогне.

Водила би се кампања по медијима.

Шеровали би, коментарисали, бринули се и давали све од себе да јој помогнемо.

Јер жена је бела. И дете је бело.

А ова је Ромкиња.

И зато је ОК да је узбациш и јавно понизиш преко разгласа. И зато је Ок да то окачиш на Фејсбук СРЕЋАН, одушевљен, ма егзалтиран што је неко избацио мајку са дететом из аутобуса.

Јер, она у нашим очима није мајка са дететом – не, она је Ромкиња. И треба да славимо кад је избаце из буса.

Да се разумемо, возач аутобуса има пуно право да избаци свакога ко се бави просјачењем, такав је закон. Он можда зна ту жену, можда је раније правила проблеме, можда је заиста лопов. Он је, уосталом, поступио по закону. Али поступак возача овде уопште није проблем.

Проблем је реакција људи на друштвеним мрежама, који никад ни видели ту жену нису, али се радују што је изабеча. Додуше, свако од нас има пуно право да изнесе своје мишљењеи и да се радује туђој несрећи – ово је слободна земља.

Али закон је једно, а морал друго.

Зато морам да вас питам – је л’ вас бар мало срамота? Јесте ли се некад запитали какав би ваш живот био да нисте рођени бели? Јесте ли некад помислили како изгледа живот те жене која проси по аутобусима и улицама?

Нисте. Да сте бар на секунд застали и размислили, овај пост не би био препун расистичким коментара пуних мржње.

Не брините, стидим се ја и у ваше име.

Извор: Ноизз.рс

Loading...
loading...
loading...