Издвајамо Србија

ВУЧИЋ КРЕНУО СА ПРЕДИЗБОРНИМ ОБЕЋАЊИМА: Обећао свима веће плате и пензије

Председник владе Александар Вучић и премијер немачке савезне покрајине Хесен Фолкер Буфије сагласили су се данас да је Србија на добром економском путу, као и да је потребно очувати политичку и правну стабилност, те додатно поправити пословни амбијент.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је на заједничкој конференцији са премијером немачке покрајине рекао да Хесен има осам пута већи БДП него Србија, иако је по броју становника нешто мањи, те да је, са још три немачке покрајине, најзначајнији део Немачке за Србију, јер ту извозимо 75 одсто укупне робе.

Премијер је рекао да компаније из Хесена запошљавају осам хиљада радника у Србији, од Штаде, која је навећи инвеститор, до Норма групе и Континентала.

„То је за нас од великог значаја и желимо да унапређујемо ту сарадњу“, рекао је Вучић и захвалио Буфијеу на подршци.

Премијер је рекао и да је Буфијеа упознао са економским параметрима који су бољи него што је раније био случај.

„Сагласили смо се да је Србија на добром економском путу, али да је потребно још много тога да променимо, да одржимо политичку стабилност и да осигурамо правну сигурност и поправљамо пословни амбијент“, рекао је Вучић.

Премијер је рекао да ће Србија учинити све како би поправила економску ситуацију, али и унапредила политичку стабилност, што ће створити услове да дође још више компанија из Хесена.

Како је објаснио, у односу на 2010, када је трговинска размена са том немачком покрајином била 143 милиона евра, у 2016. она је била више него дупло већа – 314,6 милиона евра.

Вучић је рекао да је веома поносан што смо привукли немачке компаније које свој производ извозе у Немачко, јер је то довело до тога да постоји суфицит у трговинској размени са Хесеном.

Он је додао и да је извоз Србије у Хесен већи од извоза Хрватске, Црне Горе, БиХ и Албаније заједно.

Веће плате свима

Премијер је најавио да ће ове године свим запосленим у јавном сектору, укључујући и државну администрацију, бити повећане плате.

„Примања ће бити повећана пензионерима, здравственим и просветним радницима, свим запосленима у јавном сектору“, рекао је Вучић новинарима у Влади Србије.

Он је истакао да ће те повишице бити исплаћене захваљујући бољем стању у буџету, али да је циљ Владе Србије да јача приватни сектор у којем сада ради 1,4 милиона људи.

„Србији је потребан годишњи економски раст од четири одсто да би сустизала развијене економије“, рекао је Вучић.

Нисам крив што су опљачкали раднике пре 12 година!

Премијер је изјавио да влада настоји да обезбеди раст и напредак економије и стандард грађана, али и да помогне онима који су опљачкани пре виšе од деценије. Он се осврнуо на случај радника предузећа у Нишу упропаšшћених пре више од деценије. „Неко их је опљачкао пре 10 и 12 година, ништа им нико у међувремену није дао и помогао, а данас кажу да им ништа не дајемо, ми који измишљамо начине да им сад помогнемо“, рекао је премијер. „Дођу медији, па кажу да не дајемо – ја, који дајем, а нисам ни крив, ни дужан због њихове ситуације“, рекао је Вучић и додао да то види као знак да смо као друштво у озбиљном проблему, јер проблеме не сагледавамо на прави начин.

Он је навео да је на крају фебруара буџет Србије у суфициту од пет од шест милијарди динара, иако је био планиран дефицит за тај период од 27 милијарди динара.

Вучић је казао да неће присуствовати саветовању економиста које ће бити одржано на Копаонику од 7. до 9. марта јер ће у то време отварати фабрике и бити са радницима.

Оценио да је добро што ће том скупу присуствовати шеф мисије Међународног монетарног фонда за Србију Џејмс Руф јер ће се чути објективније оцене стања у српској економији и финансијама.

„Треба да научимо да не живимо од испразних обећања већ од тешког рада“, рекао је Вучић и додао да су веће инвестиције, већи извоз и раст потрошње услов за бољи живот у Србији.

Извор: Танјуг