Србија

ВУЧИЋ НА КОРАК ОД КАНДИДАТУРЕ Најближи сарадници и коалициони партнери појачали притисак

Све већи притисци коалиционих партнера и страначких функционера врста су припреме јавности за обелодањивање председничке кандидатуре Александра Вучића.
Иако људи у Вучићевом окружењу тврде да он о председничким изборима још не размишља, пошто је претходних девет недеља углавном ван земље, па није имао времена за унутрашњу политику, притисци на њега да се лично кандидује све су већи.

У последњих неколико дана, тим поводом огласили су се коалициони партнери напредњака у Влади Ивица Дачић и Драган Марковић Палма. Лидер социјалиста је стриктан да би било чија кандидатура, осим Вучићеве, представљала ризик за власт.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Сви остали кандидати, укључујући мене, изазвали би уједињење опозиције у другом кругу. Зашто бисмо ризиковали да држава склизне у политичку нестабилност – навео је Дачић.

И Марковић сматра да „ако хоћете да победите, онда морате да кандидујете најјачег кандидата, а то је Александар Вучић“. Председник Јединствене Србије јуче за „Блиц“ није желео да одговори на питање постоје ли икакве шансе да подржи Томислава Николића.

Пре коалиционих партнера, и министарка инфраструктуре и висока функционерка СНС Зорана Михајловић је неколико пута изјавила да само Вучић може да победи у првом кругу, док су сличне изјаве имали неки други страначки функционери.

На седници Градског одбора СНС која је одржана прошле недеље у Сава центру, министар полиције Небојша Стефановић је у опуштеном тону Вучићу добацио да странка очекује да се он кандидује.

Вучић се засад не изјашњава. Он и Николић су пре Нове године обавестили јавност да ће с именом кандидата изаћи заједно на Сретење.

Осим партнера из коалиционог блока и странке, и међународна заједница очекује да Вучић буде кандидат, а то су му на неким неформалним сусретима поручивали високи званичници из Брисела.

Ђорђе Вуковић из Цесида каже за „Блиц“ да су последњи иступи Дачића и Марковића „улазак у једну озбиљнију причу када је реч о Вучићевој евентуалној кандидатури“.

– Данас, после свих изјава које читамо у медијима много је вероватније да ће се Вучић кандидовати него што је био случај пре месец или два, када је он сам рекао да не размишља о томе. Кад Дачић и Марковић кажу „или Вучић или неко од нас“, онда то представља врсту медијске припреме и може се очекивати да Вучић саопшти да ће бити кандидат – наводи Вуковић.

Он истиче и да је много негативних тонова према Николићу у јавности, али и да је његова кандидатура ризик.

– И даље сматрам да је Николић озбиљан кандидат, али би с Вучићем све било далеко извесније – закључује Вуковић.

Како саопштити Николићу?

Уколико председник Владе Александар Вучић одлучи да се лично кандидује за председника Србије, један од највећих проблема свакако ће бити како своју одлуку да саопшти актуелном председнику Томиславу Николићу. Једна опција је да се премијер и председник договоре и да Николић стане иза Вучића, уз објашњење да је реч о заједничкој процени. Наравно, то Николићу неће бити довољно, а како ће га Вучић одобровољити, то ће вероватно остати међу њима двојицом. Друга опција је да Вучић изађе с кандидатуром на своју руку, али последице такве одлуке, пре свега по СНС, а онда и за резултат председничких избора, тешко је предвидети. Уколико би и Николић, независно од Вучића, био кандидат, могло би да дође до озбиљних подела међу напредњацима, а власт ове двојице, али и СНС била би озбиљно угрожена. Подсетимо, пре две године Николић је изјавио „да је заједно с Вучићем дошао на власт и да ће заједно с власти отићи“ и тако послао јасну поруку. Мање од две недеље је остало до Сретења када ће нам, како су најавили, актуелни и бивши лидер СНС саопштити шта су заједно одлучили.

Истраживања у прилог Вучићу

Сва истраживања рађена у претходних неколико месеци о популарности кандидата показују да би само Александар Вучић могао да победи у првом кругу председничких избора. Томислав Николић би могао да рачуна на подршку у другом кругу, али аналитичари кажу да она није извесна, пошто је „у другом кругу увек све могуће“.

Извор: Blic.rs