Издвајамо Србија

ВУЧИЋ ПРЕТИО ДА ЋЕ ИХ НАУЧИТИ ПАМЕТИ СВЕ: Скот му упутио ледени одговор и скривену претњу!

Премијер Србије Александар Вучић рекао је након састанка са представницима Срба са КиМ да је политика Србије да по сваку цену очува мир! Страним амбасадорима поручио је да неће дозволити да српску војску или полицију сведу на рејон Аде Циганлије

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Премијер је критиковао ставове и притиске појединих амбасадора у Београду у вези са дијалогом у Бриселу.
– Једино што им је битно је да што више лажи пласирају што већем броју новинара. А за то их нико не опомиње. Лажу да Србија шаље војску. Нама амбасадори неће одлучивати где ће да нам буде војска. Макар политички платио главом, научићу их памети све! Причали су да Србија хоће да заузме Косово, као што Русија хоће да заузму Крим. Неће ми амбасадори одређивати да ли ће српска полиција да буде у Вршцу или Куршумлији. Нећу дозволити да српску војску или полицију сведу на реон Аде Циганлије – истакао је Вучић, не желећи да наводи о којим амбасадорима је реч.

– Не брините, то сам им рекао у лице. У лице сам им рекао шта мислим о њиховој политици и безобразном понашању према Србији. Немам проблем да то на овај начин кажем – нагласио је председник владе.Како је рекао, људи не би веровали шта је све слушао, док све време ради на томе да смири људе на северу.- Сад сам вам у лице рекао да нећу да вам дам да селите српску полицију и војску на Аду Циганлију и да нећете да одлучујете о томе никад у Србији, сад ме срушите, организујте то, видим како вам успешно иде у околним земљама. Радите шта хоћете – поручио је Вучић.

Говорећи о дијалогу у Бриселу, премијер је објаснио:
– Ми смо прихватили све што су нам они предлагали, али доведени смо да нешто не прихватимо, да бисмо били криви за све, да на једну ствар кажемо не, да бисмо били одговорни за све – рекао је Вучић

То треба да знају грађани, а имам безброј доказа и сведока, белешке – рекао је Вучић.
Како је премијер објаснио, приштинска страна је све време мењала предлоге.
– У сат времена неко четири пута мења предлоге које после наше сагласности опет мења и каже пуј пике не важи – изјавио је премијер и појаснио:

– Починили смо многе компромисе како бисмо сачували мир за целу Србију и њене грађане, као и грађане на Косову. 8. децембра дошло је до договора око самог моста у Косовској Митровици, у међувремену, приштинска делегација је рекла да они нису овлашћени да склапају тај споразум и повукли се. Пуј пике не важи. Ни косовски закони по којима је тај потпорни зид у надлежности локалне самоуправе – прецизирао је Вучић.

Он је замолио Србе са КИМ да остану достојанствени и да чувају своје српско име.
– Не наседајте на провокације, останите на својим огњиштима, Србија ће бити уз вас – рекао је Вучић

Он је истакао да се и овог пута Приштина није придржавала договора из Брисела да се не дају изјаве о самом састанку, алудирајући на гнусне лажи Хашима Тачија који је нешто раније изјавио да Београд шири пропаганду.
– Некоме је нечиста савест, а нас оптужују за пропаганду. Тражим од Федерике Могерини и Европске уније да то јасно каже. То да су сви једнако криви је немогуће – децидан је Вучић.

Није амерички амбасадор дугме, дипломатска порука Вучићу

Амбасадор САД Кајл Скот изјавио је да је важно да се Београд и Приштина врате за преговарачки сто и да се настави пут стабилности.

Скот је на питање новинара како процењује безбедносну ситуацију на Косову, рекао да треба избегавати изјаве које би подизале тензије и погоршале ситуацију.

“То је само мала неравнина на путу. Најважније је да кренемо путем нормализације, путем разговора, да избегнемо све изјаве које би могле да погоршају ситуацију, да се вратимо за преговарачки сто”, рекао је Скот.

Скот је, упитан да ли се препознао у јучерашњој изјави премијера Александра Вучића да су одређени амбасадори покушали да врше утицај, па чак и на то где ће бити смештене српске јединице, рекао да није разумео премијера и да Вучића треба питати на шта је конкретно мислио.

У Бриселу су у среду одржани на највишем нивоу, присутни су били Николић, Вучић као представници Београда и у име Приштине косовски премијер и председник Иса Мустафа и Хашим Тачи.

Ипак, после разговора уз посредство високе представнице ЕУ Федерике Модерини није било никаквих изјава, а Дојче веле је објавио да је “атмосфера била веома лоша” и да никаквог резултата није било.

Вучић и Николић су након тога одржали низ састанака са косовским Србима, као и амбасадорима САД, Кине и Русије.

Премијер је у паузи састанка с представницима косовских Срба у Рашкој у четвртак рекао да су представници Приштине током “тешких разговора” стално мењали предлоге.

“У сат времена неко четири пута мења предлоге које после наше сагласности опет мења и каже – пуј пике не важи”, изјавио је премијер.

Вучић је рекао да је делегација Србије у Бриселу прихватила све што је предлагано.

 

Извор: Б92/Тањуг/Информер