Русија

Запад у шоку! Русија процветала након увођења санкција

Путин (фото:ЈуТјуб)
Москва је забранила увоз пољопривредних производа, хране и сировина из неких западних земаља 2014. године, као одговор на санкције ЕУ и САД против Русије. Међутим, руска привреда је од тог периода процветала
Увођење ограниченог ембарга на увоз хране са Запада у Русију пре три године утицао је на раст домаће производње, изјавио је данас заменик шефа руског Министарства пољопривреде Јевгениј Громико.
Према његовим речима, “готово четири милијарде долара износи вредност руских производа произведених у оквиру такозване супституције узвоза”, преноси Раша тудеј.

То значи да су сир, кобасице и друге производе који су раније увожени, заменили домаћи производи, рекао је Громико новинарима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Москва је забранила увоз пољопривредних производа, хране и сировина из неких западних земаља 2014. године, као одговор на санкције ЕУ и САД против Русије због њене наводне улоге у украјинској кризи, наводи Раша тудеј.

Све стране су од тада у више наврата проширивале рестриктивне мере, упркос упозорења западним владама о штетама које трпе њихове привреде. Неки политичари и компаније кажу да су се те мере показале политички неефикасним и економски штетним и за Русију и за Европу.

Руски председник Владимир Путин је, међутим, изјавио недавно да су реципрочне мере Москве у форми ембарга на поједине западне прехрамбене производе добре за руску привреду и да треба да трају “што је дуже могуће”.

Према његовом мишљењу, та забрана је и у интересу потрошаца, пошто су им постали доступни високо квалитетни домаћи производи по нижим ценама.

Извор: Telegraf.rs / Tanjug