loading...
Занимљивости Издвајамо Свет

ЗАСТРАШУЈУЋА ПРОГНОЗА!Свет ће 2021. године пасти у ВЕЛИКУ ДЕПРЕСИЈУ

За мало којег америчког председника било је овако незахвално прогнозирати када је у питању изглед света након завршетка његовог четворогодишњег мандата.

Доналд Трамп прети на све стране, свађа се с ким стигне, игнорише консултације са стручњацима и саветницима. “Шпигелов” аналитичар Хенрик Мелер позабавио се предвиђањем на шта би свет могао да личи 2021. године.

Унутрашња и спољна политика, економија, животна средина, образовање, ништа неће остати поштеђено Трамповог утицаја, а главно питање је хоће ли свет све то и издржати? Мелер се држао средњег (и чини се јединог реалног) сценарија, нити катастрофичног попут нуклеарног рата нити неког посебно оптимистичног, преноси текст немачког листа магазин “Еxпресс”.

Трговински рат и последице

Као што је и обећавао, Трамп се разбацује увођењем царина према државама које је означио као супарничке. Оне су му узвратиле и дошло је до затварања економија на све стране унутар националних граница или мањих скупова нација. Већина страних производа поскупела је услед високих царина, али и тога што се све више производи у земљи потрошње.

Многе богатије нације бележе пад благостања, но у САД се производња помало враћа. Позитивно само на први поглед, јер почиње прави трговачки рат. На високе царине САД-а реакција тржишта је да се валуте попут мексичког пезоса, кинеског јуана или евра прилагођавају тако да мало губе на вредности. Долар стога испада прејак, Трамп све редом оптужује за манипулацију валутом – почев од Мексика, преко Кине, све до ЕУ– забрањује увоз неких њихових производа, они му узвраћају.

Догађа се управо оно што се Г20 група 2009. договорила да (због избијања кризе) не ради – понављање протекционистичке спирале велике депресије из 1930-их. Такво стање практично разара осетљиви светски монетарни систем, посебно страдају мале економије и мале компаније. Владе стога преузимају контролу над својим централним националним банкама и полако новац почиње да се користи као оружје.

Свет испресецан линијама сукоба

Светски систем који су чинили УН, СТО, Светска банка, ММФ, НАТО више не постоји. Трамп води такву политику да у датом тренутку спроводи искључиво оно што ће учинити да САД изгледају још снажније него пре његовог мандата, мада то може бити и само привид, и не обазире се на међународне уговорне обавезе. САД су се повукле и из Европе и из Азије. Кина сада доминира пацифичким подручјем. Русија доминира источном Европом према средњој Азији. Хегемонизма се у својим регијама играју и Индија и Бразил. Само по себи то и не би било проблем да се нове позиције не утврђују гледањем оружјем преко нишана. И тако се стиже до Блиског истока.

Израел, Иран и Саудијска Арабија осећају се јако несигурно. Русија јесте остала присутна у Сирији након рата, Америка јесте присутна у Израелу јер жели и даље да контролише свој део нафте с Блиског истока. Но, како је Трампова политика ћудљива, оставља дојам деловања под разним личним расположењима председника САД, нико нема појма какве циљеве Трамп има. Ако уопште има икакве.

Европа и Африка, између чекића и наковња

У то што се догодило с климатским променама Мелер не улази, јер то и није његово подручје. Оно што 2021. није спорно јесте да Европ с једне стране покушава да раскомада Русија, подупирући политичке струје попут популистичке деснице, како би довођењем таквих влада на власт појединих чланица ЕУ те земље извлачила из Уније и привлачила себи.

Исто то са своје стране чини и САД. ЕУ се упркос томе још одржава. Одупрла се и избегличким кризама и кризама с евром, али стално избијају нови и нови проблеми, неретко потенцирани са поменуте две стране. То што се ЕУ одржала, чак је делимично заслуга и неколико срећних случајности. Чланице ЕУ последично нису успеле да се договоре око заједничких војних снага, па тако запиње и заједничка одбрана спољних граница ЕУ. Чланице ЕУ стога се самостално наоружавају. Африка је пак све горе место за живот. И због климатских промена и због хаоса у свету и због растућег становништва. Свет је постао сиромашнији, опаснији и гори.

Далеко од најгорег сценарија

Марин Ле Пен ипак није освојила изборе. Није дошло до финансијског распада ЕУ, Трамп није покренуо ниједан велики рат, националистички популисти у ЕУ нису успели да преузму власт. И није дошло до глобалне финансијске катаклизме.

Извор:”Der Spiegel”

loading...