Србија

Због српских шпијуна у штабу НАТО, у Јадран смо бацили хиљаде опасних бомби: Признање Трамповог саветника

НАТО напори у нападима на непријатељску копнену војску очито нису успели. Сав обим неуспеха постао је очигледан тек када је рат био готов – написао је Мекмастер у свом раду и додао да је НАТО значајно претерао у својим проценама уништених српских снага
Нови саветник за националну безбедност америчког председника Доналда Трампа у прошлости се бавио анализама рата у БиХ и НАТО агресије на Југославију. Херберт Рејмонд Мекмастер је, због вођења јединица током првог Заливског рата против Ирака је једно време и подучавао на америчким војним школама. Док је предавао у Центру за стратешко вођство написао је есеј “Пукотине у темељима”, у коме је описао недостатке америчких процена непријатељских снага и њихове обавештајне пропусте.
У овом својеврсном признању, Мекмастер је написао да је мање од 5 одсто српских борбених јединица уништено за 78 дана бомбардовања и да је неуспех НАТО у тој кампањи постао очигледан тек када је рат био готов. За то су, према његовим речима, у великој мери заслужни српски обавештајни извори.

Мекмастер пише да је Војска Југославије поседовала слабе ваздушне снаге, које нису могле пружити било какав значајан отпор.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Рушење америчког Ф-117 било је чиста случајност и сви се слажу да је то био јединствен склоп околности и да се практично може занемарити при било каквим озбиљнијим анализама сукоба на Косову – каже нови Трампов саветник.

Тадашњи амерички председник Бил Клинтон одлучио је да интервенише у рату на Косову како би зауставио српску војску.

– Нагласак је стављен на прецизне ваздушне ударе као потенцијално решења проблема. Све ефикаснији ваздушни удари били су врло привлачни председнику који је хтео примиенити силу, али истовремено је хтео смањити ризик за америчке војнике и избећи негативне последице у јавности и у парламенту – напомиње Мекмастер.

Изворни Клинтонов план предвиђао је само пет дана ваздушних удара који би натерали Слободана Милошевића на повлачење и одустајање од наставка рата на Косову.

– Постојало је велико самопоуздање у исход рата. Југославија је била слаба држава које није могла запретити НАТО базама или комуникацијским каналима – пише Мекмастер, али истовремено упозорава да самопоуздање не води победи чак ни кад је рат при крају.

Амерички сателити из свемира и беспилотне летелице пратиле су српске снаге, али лоше време, облаци и планински терен значајно су смањили информацијску премоћ на коју су навикли амерички војници. Осим тога, Мекмастер каже да чак ни четири године бројних разговора с Милошевићем након завршетка рата у Хрватској и Босни и Херцеговини нису довеле до тога да амерички обавештајци могу предвиђати Милошевићеве одлуке и војне потезе.

Планирана петодневна операција тако се развукла на неколико месеци. Мекмастер је отворено рекао да је недостатак флексибилности био један од кључних недостатака НАТО кампање на Косову.
– Способност Срба да дођу до озбиљних обавештајних података о савезничким операцијама, успркос технолошкој инфериорности, доводи у питање способности информацијске супериорности чак и против непријатеља с тек основним способностима – написао је он

– Срби би евакуисали одређене мете чим би се нашле на попису за нападе. Вероватно је југословенска влада имала шпијуне у самом штабу НАТО, а шпијуни испред базе Авиано у Италији редовно су јављали када авиони крећу у војне мисије – писао је садашњи високи Трампов саветник

Касније се испоставило да је био потпуно у праву зато што је откривено да је Пјер Анри Бинел, француски официр у војном седишту НАТО у Бриселу, одавао Србима предвиђене мете и давао чак неке друге осетљиве документе.

Закључак Мекмастеровог рада о америчком војном деловању на Косову крајем деведесетих нимало се не би свидео његовим надређенима.

– Мање од 5 одсто српских борбених јединица уништен је за 78 дана бомбардовања. НАТО напори у нападима на непријатељску копнену војску очито нису успели. Сав обим неуспеха постао је очигледан тек када је рат био готов – написао је Мекмастер у свом раду и додао да је НАТО значајно претерао у својим проценама уништених српских снага.

Дипломатским речником рекао је да су аналитичари озбиљно лагали кад су говорили о успесима ваздушних напада НАТО авиона.

Зато што амерички ратни авиони нису успевали пронаћи мете на Косову, а не могу слетети с бомбама, милионе долара вредне и опасне америчке бомбе завршиле су у Јадранском мору или по напуштеним брдима.

Извор: Telegraf.rs/Express.hr