Издвајамо Србија

А ГЕЈ ПАРАДА ВАМ НЕ СМЕТА? МРТВАЧКО ЗВОНО И ПИХТИЈАДА: СПЦ претњама забранила безопасну манифестацију

Иринеј Буловић, епископ бачки, запретио је организаторима Руменачке пихтијаде да ће бити анатемисани из цркве уз звоњаву мртвачких звона ако ову „паганску манифестацију“ организују у време поста.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пихтијада, предвиђена за овај петак и суботу, после епископског упозорења је одложена, а како каже организатор Бранислав Поповић, можда је уопште и не уприличе јер ће после Ускрса већ бити претопло за пихтије. Због поста одложена је и друга војвођанска „ијада“, али у Бачу, која окупља љубитеље кулена.

– Нисмо могли да организујемо пихтијаду по оном минусу, ко би нам дошао, једино то можемо да урадимо сада. Али прво се побунио црквени одбор у Руменци, а после и сам Иринеј. Требало је да дође стотину излагача из свих крајева Србије и региона, нисам хтео да људи доживе непријатности и да се ми Руменчани свађамо. Притисак је био огроман и одустали смо – каже Поповић, чија манифестација држи Гинисов рекорд у најдужој пихтији на свету.

Прво га је, додаје, црквени одбор упозорио да „организује пихтијаду у време часног поста, када се верници духовно припремају за свету тајну причешћа и када треба да мирују, а не да буду саблажњени на овакав начин“. Кад нису хтели да одустану од догађаја, стигло је и писмо Иринеја које их је све шокирало.

– Уколико организујете ову паганску манифестацију у току поста, православна Епархија бачка ће објавити саопштење и позвати вернике да стану у одбрану светог поста. За време одржавања пихтијаде, капије порте храма ће бити затворене, а са звоника ће се сваких пола сата оглашавати мртвачко звоно. Сви чланови Управног одбора пихтијаде биће анатемисани из цркве, свештеник неће улазити у њихове домове, једино ће им бити дозвољено крштење деце јер она нису крива за грех и лудост родитеља – саопштио је Иринеј организаторима.

Мештани Руменке кажу да имају важнијих проблема од мршења током поста, али да не виде разлог зашто тензије морају толико да се подижу због обичне пихтије.

– Бити верник данас је и мода. Претпостављам да је добар део тих инквизитора који сада седе по црквеним одборима у нашој земљи некада био у Комунистичкој партији. Али ваљда је све то људски. Ипак, ја ту не видим проблем, претерано је да се пихтијада не одржи, ко пости не мора да дође – каже нам Ђорђе П. из Руменке.

Из Туристичке организације Бача, која организује Куленијаду, потврђују да су због поста одустали од манифестације и да ће је одржати после Ускрса. Како додају, са црквом нису имали проблема, нити им је ко писао, него су сами тако одлучили…

Некад и сад

Колико се времена мењају, сведок је и сам Поповић. Како каже, када се родио у комунистичкој Југославији, његов отац је једва нашао човека који је пристао да га крсти јер нико у селу није желео да има везе са црквом. Сада је, додаје, другачије – свештеници се питају за све, па сматра да је крајње време и да изађу на изборе.

 

Извор: Блиц.рс