Србија

Ако овако паркирате, платићете огромну казну: Велика промена за возаче у Србији

На тротоару је по правилу забрањено паркирање, осим ако је изричито дозвољено саобраћајним знаком
Паркирање на тротоару је забрањено, али свакодневно виђамо низ аутомобила пракираних дуж ивичњака у малтене свакој улицу у граду. Проверили смо колике су казне за овај прекршај, и сазнали да је у плану да казне за паркирање на тротоару ускоро буду дуплиране, што ће бити велика промена за возаче у Србији.
Паркирање на тротоару, самим тим и ивичњаку, који је саставни део тротоара, посебно је ризично због оптерећености тог простора који је намењен пешацима.

Највише проблема због нанизаних аутомобила дуж ивичњака имају слепе и слабовиде особе, деца, и родитељи који пролазе са дечјим колицима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како сазнајемо од Дамира Окановића, директора Комитета за безбедност саобраћаја Србије, у плану је да се казне за овај прекшај са пет хиљада повећају на десет, али и да је оно у неким случајевима дозвољено.

Према његовим речима и одредбама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, ситуација је следећа:

На тротоару је по правилу забрањено паркирање, осим ако је изричито дозвољено саобраћајним знаком.

1. Ако не постоји саобраћајни знак да је паркирање дозвољено на тротоару, онда се забрана паркирања односи и на ивичњак.

2. Ако постоји саобраћајни знак да је паркирање на тротоару дозвољено, онда је паркирање на ивичњаку (тако да само део возила буде на ивичњаку а део на коловозу) дозвољено

– ако је тако прописано допунском таблом

ако нема допунске табле, дозвољено је осим ако се тиме крше општи прописи о пакирању и заустављању

Казна за супротно поступање је 5.000 динара, али у плану је да та казна ускоро износи 10.000 динара

– Одређени акти јединица локалне самоуправе такође уређују паркирање возила, и ти акти морају бити у складу са одредбама Закона о безбедности саобраћаја на путевима, што у неким градовима није случај! – закључио је Дамир Окановић.

Извор: J.Prošić – [email protected]