Србија

АЛБАНИЈА УДАРИЛА НА СРБИЈУ! Албански председник на југу Србије одузима нам део територије

Сутрашњи долазак албанског председника Бујара Нишанија у Бујановац подигао је тензије и узбуркао духове у том крају.
Све је било у реду до пре неколико дана, док цео град није освануо облепљен плакатима са албанском заставом и натписом „Президент“. Уље на ватру долиле су неодговорне изјаве албанских политичара.

Где год да се окрену Бујановчани, ових дана виде Нишанијев лик и поруку на албанском: „Добро дошли, председниче“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У којој држави ја живим? За кога да гласам? Теку избору, а по целом мом граду албански плакати са председником Албаније. Плакати са албанском заставом и слоганом „Президент“. Долази нам председник Албаније. Је л’ то мој председник? Да није председник Србије, а да то не знам са све слоганом Бујановца – обратио се писмом „Блицу“ Милош С. из Бујановца.

Многи грађани не крију да стрепе од ове посете.

– Македонији прете немири због букача националиста и сецесиониста са Космета који покушавају да дестабилизују и југ Србије. Бојим се да посета председника Албаније може да наруши ионако крхке међунационалне односе – рекао је Стојан М. из Карадника код Бујановца.

Позив највишем државнику Албаније поводом Дана учитеља лично је упутио председник мултиетничке општине Бујановац Шаип Камбери, који са председником Скупштине општине и Националног савета Албанаца Јонузом Муслиуом припрема дочек на централном градском Тргу.

Међуетничке трзавице подстакао је Муслиу, пошто је дао изјаву да Нишани долазио да реши проблем угрожавања припадника свог народа јер је то предвиђено Уставом Албаније. С друге стране, Камбери је био знатно умеренији.

– Ово је прва посета једног председника Албаније Бујановцу. Хајде да заједно покажемо гостопримство овог краја – написао је Камбери.

Према протоколу, председник Албаније ће посетити и највеће албанско село у Србији Велики Трновац.

„Поштујемо права мањина“

Народни посланик СНС из Бујановца Ненад Митровић сматра да Срби немају разлога за узнемирење. Како каже, Бујар Нишани долази да се увери у неспорне чињенице да Србија поштује права националних мањина.

Извор: Blic.rs